Miercuri 7 septembrie 2022

Expoziție-atelier: Soarele din farfurie

expozitie soarele din farfurie

   Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, fiind desfăşurate în parteneriat media oficial Lăcaşuri Ortodoxe, vernisează joi, 8 septembrie 2022, ora 14:00, expoziția-atelier „Soarele din farfurie". Evenimentul va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gospodăria de olar din Horezu.

expozitie soarele din farfurie

   „Soarele din farfurie" reliefează patrimoniul material şi imaterial din Horezu şi din împrejurimi, cu accent pe olărit, un meșteșug înscris pe lista UNESCO. Evenimentul va avea o componentă de animație culturală, mai precis un atelier de olărit, prin participarea meşterului olar Ionuț Bîscu, dar şi un atelier gastronomic, cu preparate la țest și nu numai (pâine la țest, mălai (turtă), mâncare de pui, murături, porumb copt, compot de mere, ceai rece). 

expozitie soarele din farfurie

   „Traseul expozițional este construit în jurul patrimoniului material din cadrul gospodăriei, casa, căsoaia şi şopronul pentru cuptorul de ars oale, aducând în prim-plan obiecte cu semnificație istorică şi simbolică pentru evoluția comunității: roata olarului, polița cu oale, căruța, țestul, piese de ceramică, textile şi obiecte de mobilier. Gospodăria are şi elemente decorative remarcabile, precum stâlpii de prispă sau cei de poartă.

expozitie soarele din farfurie

De această dată, avem de-a face cu o abordare diferită, cu o poveste construită în jurul omului. Cercetarea de teren realizată anul acesta a avut menirea să observe viața comunității din satul Olari, dar şi din câteva sate învecinate, care sunt reperele actuale ale oamenilor, cum se adaptează tradiții şi mentalități multiseculare la condițiile socio-economice sau cum se armonizează acestea cu evoluția turismului din zonă. Interviurile cu localnicii au vizat meşteşugul olăritului, evoluția grădinilor, gastronomia locală, portul, superstiții şi mentalități, reperele identitare ale comunității.

expozitie soarele din farfurie

Secvențe din aceste interviuri, olari modelând sau decorând, prezentări ale portului, explicații privind gastronomia, numeroase conexiuni cu memoria familiei, a satului, a regiunii sunt integrate într-un montaj video care rulează în căsoaie. Demersul actual îşi propune să familiarizeze publicul cu patrimoniul transferat din zona Olteniei de Nord, să atragă atenția, prin decupaje din realitatea din teren, asupra reperelor definitorii ale oamenilor, să prezinte modul în care resursa locală este utilizată, cum poate o comunitate să se construiască în jurul unui meşteşug şi cum este acesta abordat ca sursă de venit, ca pasiune, reper identitar sau atracție turistică. Inserții creative oferă chei suplimentare de înțelegere a comunității, a valorilor sale.

expozitie soarele din farfurie

Semne şi simboluri decorate, culori înainte şi după ardere, tipuri de vase, utilitar şi ornamental, evoluția gastronomiei în concordanță cu resursa din grădină, întâlnirea unor tradiții şi a portului din sudul şi din centrul țării, ce clădeşte şi ce destramă o comunitate, iată câteva elemente care stau la baza acestei expoziții. Muzeografii își însușesc astfel un rol de mediator cultural, creând punți de comunicare între vizitatori şi comunitatea locală şi oferind chei de înțelegere a patrimoniului muzeului.”, a declarat Ancuța Ilie, Șef Serviciu Expoziții-atelier. Mediere Culturală.

expozitie soarele din farfurie

Expoziția-atelier "Soarele din farfurie" va rămâne în circuitul expozițional al Muzeului ASTRA pe termen nelimitat, cu posibile modificări în sezonul rece.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, desfăşurându-se în parteneriat media oficial Lăcaşuri Ortodoxe.


Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA 

 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile