Joi 27 octombrie 2022

Sfintele Neolina, Domnina şi Partena

   În prima Duminică după Botezul Domnului, cu precădere calendarele ortodoxe slave amintesc spre cinstire aparte pe Sfintele fecioare muceniţe Neolina, Domnina şi Partena din Sfânta Mitropolie de Edessa şi Pella.

   Deşi nu există date despre Sfintele Neolina şi Domnina, au rămas memorate mai multe despre Sfânta Partena. Sfânta Muceniţă fecioară Partena provenea din Edessa, Macedonia, fiind născută în secolul al XIV-lea. Viaţa ei a fost una de feciorie, trăind pe calea ascetismului şi a umilinţei.

   În anul 1375, Edessa a fost asediată de turci, iar localnicii au pregătit o apărare puternică, ajutaţi şi încurajaţi de Ieromonahul Serafim, slujitor al Catedralei "Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu". Inamicul era organizat perfect şi numeros, însă oamenii erau pregătiţi să pună capăt asediului.

   În ultima clipă, Petru, unul dintre preoţii oraşului, care era tatăl Partenei, avea însă să fie plătit cu o sumă mare de bani, de către Paşa turc, aşa încât acesta a trădat oraşul.

   Turcii au invadat Edessa, pe 26 decembrie 1375, din sud-est, unde fuseseră puşi în gardă, aşa încât a avut loc una dintre principalele bătălii pentru oraş. După aceea, cetăţenii săi au fost masacraţi ori vânduţi în sclavie; casele au fost jefuite, iar femeile au fost violate. Ieromonahul Serafim a fost arestat şi supus unor chinuri cumplite, mai apoi fiind înecat în marea cascadă numită „Iţeri Paşa” (Apa Paşei).

  Trădătorul Petru, după fapta sa câinoasă care a dus la căderea oraşului, s-a lepădat de Hristos şi a devenit musulman. De parcă acest lucru nu ar fi fost suficient, el i-a dat-o şi pe fiica sa, Partena, Paşei, drept concubină, pentru că nu reuşise să o convingă să se lepede de Hristos. Auzind cuvintele tatălui ei, Sfânta Partena, asemenea unei alte Sfinte, Varvara, s-a cutremurat şi, cu curaj duhovnicesc, i-a spus tatălui ei nenorocit că nu se va lepăda niciodată de Preadulcele Nume al Mirelui ei Ceresc, Iisus Hristos.

   În loc să se ruşineze şi să se întoarcă la pocăinţă, supărat, acela s-a comportat ca o fiară sălbatică. El a bătut-o pe Sfântă până când a rămas însângerată şi inconştientă. Apoi, a dezbrăcat-o şi a predat-o turcilor. Soldaţii au chinuit-o, timp de trei zile. Până la urmă, a fost dusă pe coasta unui deal, unde a fost îngropată de vie. Şi în ziua de azi, dealul se numeşte Dealul Partenei.

   Iar prin această faptă cutremurătoare a tatălui, avea să se arate prezicerea Mântuitorului, cum că astfel de atrocităţi vor avea loc: „Va da frate pe frate la moarte şi tată pe fiu şi se vor scula copiii împotriva părinţilor şi-i vor ucide. Şi veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu; iar cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui” (Matei 10: 21-22).

   Pentru rugăciunile Sfintei Fecioare Muceniţe Partena, Domnul să ne întărească până la sfârşitul vieţii noastre pământeşti şi să ne facă vrednici de un mic colţişor al Raiului.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile