Joi 23 februarie 2023

Sfinţii Mucenici Procesie şi Martinian din Roma

Sfinţii Mucenici Procesie şi Martinian din Roma
Icoana Sfinţilor Mucenici Procesie şi Martinian din Roma

   Sfinţii Mucenici Procesie şi Martinian erau păgâni şi lucrau ca paznici ai Închisorii Mamertin din Roma.

   Criminalii de stat erau ţinuţi în această închisoare, între care se aflau şi creştini. Luând seama la ostatecii creştini şi ascultând predicarea lor, Procesie şi Martinian au ajuns treptat la cunoaşterea Mântuitorului Hristos. Când Sfântul Apostol Petru a fost adus în Închisoarea Mamertin, Procesie şi Martinian au împărtăşit credinţa în Hristos. Ei au primit Sfântul Botez, de la Sfântul Apostol, şi l-au eliberat din închisoare.

   Gardianul Paulinus a aflat despre aceasta şi a cerut ca Sfinţii Procesie şi Martinian să renunţe la Hristos. Dar aceştia L-au mărturisit fără frică, scuipând asupra statuii de aur a lui Jupiter. Paulinus a ordonat ca Sfinţii să fie pălmuiţi peste faţă şi, apoi, văzând poziţia hotărâtă a Sfinţilor Mucenici, i-a supus chinurilor. Martirii au fost bătuţi cu vergi de fier, înroşite în foc şi, în final, aruncaţi în închisoare.

   O oarecare femeie ilustră şi evlavioasă pe nume Lucina i-a vizitat în închisoare, le-a oferit ajutor, încurajându-i. Chinuitorul Paulinus a fost curând pedepsit de Dumnezeu. El a rămas fără vedere şi a murit cu trei zile mai târziu. Fiul lui Paulinus a mers la conducătorul oraşului, cerând ca Sfinţii Martiri să fie condamnaţi la moarte. În urma judecăţii, Sfinţii Procesie şi Martinian au fost decapitaţi, prin sabie (+ 67).

   Lucina a îngropat trupurile Mucenicilor. Astăzi, mormântul lor se află în partea de sud a Bazilicii Sfântul Petru, din Roma.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile