Duminicã 21 august 2022

Sfântul Cuvios Grigorie, întemeietorul Mânăstirii Grigoriu de pe Muntele Athos

Sfântul Cuvios Grigorie din Mânăstirea Grigoriu - Muntele Athos   Sfântul Grigorie din Muntele Athos s-a născut în Serbia şi a urmat calea ascetismului, pe Muntele Athos. El a construit şi a închinat Mânăstirea Sfântului Nicolae, care a fost redenumită ulterior "Grigoriu", în cinstea sa.

   În înregistrările Sfântului Munte Athos, a fost descoperită o semnătură originală a Sfântului, care datează din 1405. Sfintele moaşte ale Sfântului Grigorie au fost luate, din Sfântul Munte Athos, de către călugării sârbi.

   Sfântul Grigorie Isihastul de pe Muntele Ahos, cunoscut de asemenea sub numele de Sfântul Grigorie cel Tăcut şi Sfântul Grigorie cel Nou, s-a născut în Serbia, la începutul secolului al XIV-lea şi, în cele din urmă, şi-a croit drum către Constantinopol, iar mai apoi, în 1350, în Patoria, în Bulgaria, unde Sfântul Grigorie din Sinai întemeiase o mânăstire şi se mutase la Domnul. Sfântul Grigorie Isihastul a fost ucenic al Sfântului Romil din Ravaniţa (a cărui viaţă a şi scris-o) şi al binecuvântatului Bătrân Ilarion, amândoi foşti ucenici ai Sfântului Grigorie din Sinai.

   Sfântul Grigorie a scris despre motivul pentru care a mers în Patoria: „Eu, ultimul dintre călugări, am venit de la Constantinopol în acest loc, auzind despre viaţa lor plină de virtuţi şi de ascetismul desăvârşit, aşa încât mi-am plecat capul şi m-am închinat”. Când otomanii au atacat, s-a dus la Zagora, în Bulgaria, cu Bătrânul său Ilarion, iar de acolo au mers în Mânăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte, unde s-au întâlnit cu Sfântul Romil.

   Apoi, şi-au ales un loc pentru a întemeia o mănăstire între Simonopetra şi Dionisiu, închinând-o Sfântului Nicolae, deşi astăzi este cunoscută, după numele întemeietorului ei, drept "Grigoriu". Acest loc a fost ales pentru că în apropiere se afla chilia Sfântului Grigorie din Sinai. Sfântul Grigorie cel Nou a avut, de asemenea, o peşteră la aproximativ cincisprezece minute de mânăstire, în care se retrăgea pentru tăcere şi rugăciune, iar această peşteră există şi astăzi.

   După moartea despotului sârb Iovan Uglieşa în 1371, a plecat în Serbia şi, împreună cu Prinţul Lazăr, a întemeiat Mânăstirea Zdrelo, cunoscută astăzi sub numele de Mânăstirea Gorniak, închinată şi ea Sfântului Nicolae, aici fiind păstrate, într-un final, şi sfintele sale moaşte. Cu toate acestea, Grigorie s-a întors la mănăstirea sa de pe Sfântul Munte, chiar înainte de a se muta la Domnul, sfintele sale moaşte fiind păstrate iniţial în Mânăstirea Grigoriu, dar din cauza unui incendiu din 1761 au fost duse la Mânăstirea Gorniak.

   În timpul ocupaţiei turceşti, sfintele moaşte au mai fost câteodată duse la Mânăstirile Oreskoviţa, Hopova, Voiloviţa şi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Biserica Saborna din Pojarevaci. În 1977, o părticică din sfintele sale moaşte a fost dată Părinţilor Mânăstirii Grigoriu, după ce stareţul a făcut o cerere de acest fel. O slujbă dumnezeiască închinată Sfântului a fost publicată de călugărul Varlaam din Grigoriu, conform manuscriselor mănăstirii.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile