Luni 22 august 2022

Sfântul Cuvios Chiril, stareţul de pe Dealul Celma

Sfântul Cuvios Chiril, stareţul de pe Dealul Celma   Sfântul Chiril de pe Dealul Celma (Celmogorsky), luminătorul ciudienilor, s-a născut în localitatea Lacul Alb, în septembrie 1283. El a fost tuns călugăr la Mânăstirea Sfântului Antonie Romanul, în Novgorod,, unde timp de şase ani a trecut prin diverse ascultări.

   Apoi, după ce a rătăcit prin pustie timp de trei ani, s-a stabilit într-o regiune sălbatică din Kargopolsk. Iar de aici, printr-o poruncă de Sus, a ales Dealul Celma pentru a vieţui permanent. A petrecut prima iarnă într-o peşteră, apoi a construit o chilie din lemn şi o bisericuţă.

   Mulţi dintre cei împovăraţi de la Ciud veneau să-l vadă pe Sfântul Chiril, ale cărui vieţuire ascetică strălucită şi predicare i-au făcut pe mulţi să primească Sfântul Botez.

   Spre sfârşitul vieţii sale pământeşti, Sfântul Chiril a întemeiat o mânăstire şi o biserică în cinstea Botezului Domnului. Călugărul a vieţuit pe Dealul Celma timp de cincizeci şi doi de ani, mutându-se la Domnul la vârsta de 82 de ani, în data de 8 decembrie 1367.

   La zece ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Chiril, în 1378, Ieromonahul Arsenie a întemeiat Mânăstirea Chiril-Celmogorsky. Astăzi mănăstirea se află în ruine. În 2005, Episcopul Tihon de Arhanghelsk şi Holmogorsky a sfinţit o Troiţă lângă ruinele fostei mânăstiri, în cinstea Sfântului Chiril de Celmogorsky. Locuitorii satelor din apropiere de mănăstire continuă să venereze bradul şi peştera Sfântului Chiril.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile