Sâmbãtã 18 martie 2023

Sfântul Vasile Ratişvili din Georgia

Sfântul Vasile Ratişvili din Georgia
Sfântul Vasile Ratişvili, din Georgia

   Sfântul Vasile Ratişvili, una dintre cele mai proeminente figuri ale Bisericii Georgiene a secolului al XIII-lea, a fost unchiul Patriarhului Eftimie al III-lea al Georgiei. S-a nevoit, împreună cu ceilalţi Părinţi georgieni, la Mânăstirea Iviron de pe Muntele Athos.

   Înzestrat cu darul înainte-vederii, Sfântul Vasile a avut o viziune, în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îi cerea să condamne guvernarea lipsită de credinţă a Regelui Dimitrie. Acest rege era, de fapt, Sfântul Dimitrie Evlaviosul, care în tinereţe a dus un mod de viaţă lipsit de moralitate, dar mai târziu şi-a dat viaţa pentru naţiunea sa.

   Ajungând în Georgia şi fiind dus înaintea Regelui, Părintele temător de Dumnezeu a criticat căsătoria nerânduită a suveranului - adică, o uniune conjugală fără binecuvântarea Bisericii. El i-a promis regelui că, dacă va renunţa la acel mod de viaţă, va avea parte de mare fericire şi de reuşite. Sfântul Vasile a condamnat, de asemenea, felul de trai al domnitorilor feudali apostaţi ai Georgiei.

   Dar regele şi curtea sa au ignorat admonestările Bătrânului virtuos şi, ca răspuns, Sfântul Vasile a profeţit: „Un duşman stricat te va ucide, iar împărăţia ta va rămâne fără apărare. Copiii tăi vor fi risipiţi, regatul tău cucerit şi toată averea ta prădată. Află că, prin voia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, tot ceea ce ţi-am spus va trece, dacă te vei pocăi şi te vei întoarce de la acest mod de viaţă. Acum, mă retrag de la tine, cu pace”.

   Sfântul Vasile s-a întors în Muntele Athos şi s-a mutat la Domnul, cu pace, pe când se afla în Mânăstirea Iviron.

   Viziunea lui s-a împlinit întocmai.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile