Joi 23 februarie 2023

Sfântul Varsanufie, Episcop de Tver

Icoana Sfântului Varsanufie, Episcop de Tver
Icoana Sfântului Varsanufie, Episcop de Tver

   Sfântul Varsanufie al Tver-ului s-a născut în anul 1495, în Serpuhov. El s-a numit Ioan, din botez. Pe când era încă tânăr, a fost prins de tătarii din Crimeea. Acceptând aceasta ca pe voia lui Dumnezeu, el s-a supus cu blândeţe stăpânilor săi şi a împlinit cu atenţie muncile care îi reveneau.

   După trei ani, tatăl lui Ioan l-a răscumpărat. A plecat apoi la Moscova şi a devenit călugăr în Mânăstirea Andronikov, unde a primit numele de monah Varsanufie.

   Dedicându-se vieţii ascetice, a căpătat pricepere în virtuţi şi evlavie. În 1544, a fost numit egumen al Mânăstirii Pesnoşa. Mai târziu, a mers la Kazan şi a întemeiat o mânăstire închinată Schimbării la Faţă a Domnului.

   Aflându-se în Kazan, Arhimandritul Varsanufie l-a putut ajuta pe Sfântul Gurie (5 decembrie), în răspândirea creştinismului printre musulmani şi păgâni. Cunoaşterea limbii tătarilor s-a dovedit a fi foarte utilă în această lucrare.

   În 1567, Sfântul Varsanufie a fost sfinţit Episcop de Tver. El a vindecat mulţi bolnavi, având cunoştinţe de medicină, dar îi vindeca şi pe cei suferinzi de neputinţele sufletului.

   Când plăcutul lui Dumnezeu a ajuns la bătrâneţe, s-a întors la Kazan, în Mânăstirea Schimbarea la Faţă, pe care o întemeiase. Acolo a primit marea schimă, mutându-se la Domnul pe când se afla în mânăstire, în anul 1576.

   Sfintele moaşte ale Sfinţilor Gurie şi Varsanufie au fost descoperite pe 4 octombrie 1596. Ele au fost aşezate în sfinte racle, într-un paraclis lateral al Bisericii, prin hotărârea Patriarhului Iov. Pe 20 iunie 1630, sfintele lor moaşte pline de har au fost mutate de la Mânăstirea Schimbarea la Faţă, în Catedrala Buna Vestire.

   Sfântul Varsanufie, Episcop de Tver, este cinstit în mod aparte în data de 11 aprilie, în fiecare an.

 

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile