Miercuri 1 februarie 2023

Sfântul Teona I, Arhiepiscop de Tesalonic

Sfântul Teona I, Arhiepiscop de Tesalonic
Icoana Sfântului Teona, Arhiepiscop de Tesalonic

   Sfântul Teona (Teonas) I, Arhiepiscop de Tesalonic, a fost ucenic al Sfântului nou mucenic Iacob din Kastoria (1 noiembrie). S-a născut în Mitilene, fiind din Lesbos (ajungând ulterior Părinte duhovnicesc în Plomari).

   Sfântul Teona s-a născut în a doua jumătate a secolului al XV-lea. A mers pe Muntele Athos, la început vieţuind ca ascet în Mânăstirea Pantocrator, unde a fost hirotonit preot. Apoi, s-a alăturat obştii Sfântului Iacob Noul Mucenic, care vieţuia mai sus de Mânăstirea Iveron, în Schitul Sfântului Înaintemergător Ioan Botezătorul. În jurul anului 1518, Sfântul Iacob şi obştea sa de şase călugări, printre care se afla şi Sfântul Teona, au fugit în interiorul Muntelui Athos, iar după o viziune a Bătrânului, au părăsit Sfântul Munte, în Vinerea Luminată, în anul 1518. După ce au trecut prin regiunea Tesalonicului şi au urmat drumul către Tesalia, au trecut prin Castelul Platamon şi Meteora, stabilindu-se în Mânăstirea Sfântului Înaintemergător Ioan din Analipsis (Dervechista) în Etolia, unde au rămas un an.

   Sfântul Teona era cel mai apropiat şi bun ucenic al Sfântului Iacob. Datorită acestui fapt, el a fost trimis la Episcopul Acachie din Arta, pentru a primi o scrisoare prin care să i se permită să se ocupe de lucrarea duhovnicească neîntreruptă în rândul creştinilor din regiune. Dar, întrucât Sfântul Iacob devenise popular în rândul oamenilor, Episcopul Acachie începuse să-l urască. Aşa că a luat seama la o calomnie a unor aşa-zişi călugări şi l-a dat pe Sfântul Iacob pe mâna turcilor, ca pe un revoluţionar. Bei-ul turc din Trikala a trimis soldaţi să aresteze pe Sfântul Iacob şi pe doi dintre ucenicii săi: pe Diaconul Iacob şi pe călugărul Dionisie. Aceştia au fost duşi la Trikala, unde au fost încarceraţi timp de patruzeci de zile. Au fost vizitaţi, în închisoare, de alţi doi ucenici ai Sfântului Iacob, Teona şi Marcian, discutând despre soarta mânăstirii şi a obştii după moartea lor. Iacob a profeţit că vor părăsi mânăstirea şi se vor aduna într-o mânăstire din apropierea Tesalonicului. El a trimis, de asemenea, o scrisoare ucenicilor săi, în care poruncea ca Teona să fie succesorul său şi stareţ al Mânăstirii Înaintemergătorul Domnului.

   Pe 1 noiembrie, în anul 1519, Sfântul Iacob şi cei doi ucenici ai săi, Iacob şi Dionisie, după ce au fost cumplit chinuiţi în Didimotiho şi Adrianopol (Edirne), au fost spânzuraţi. Sfintele moaşte ale acestor trei noi mucenici au fost luate de creştini şi îngropate în Satul Arvanitohori, la cinci kilometri de Adrianopol.

   Conform profeţiei Sfântului Iacob, după moartea sa, Teona şi obştea din Dervechista au părăsit mânăstirea, în anul imediat următor, şi au mers la Muntele Athos, la Mânăstirea Simonopetra. Au fost informaţi, de un anumit preot din Arta, despre mormintele noilor mucenici, aşa încât s-au ocupat cu mutarea sfintelor lor moaşte pe Muntele Athos. În anul 1522, obştea părăsea Simonopetra, cu sfintele moaşte ale noilor mucenici, şi ajungea la marginea Tesalonicului. S-a stabilit în Mânăstirea Sfânta Anastasia Farmacolitria (Vindecătoarera), care pe atunci era o mânăstire foarte veche şi mică. Au reconstruit-o, cu chilii potrivite pentru călugări, iar prin harul lui Dumnezeu, o sută cincizeci de călugări au venit acolo şi au dus viaţă de obşte.

Chilia Sfântului Teona al Tesalonicului, de la Mânăstirea Sfânta Anastasia
Chilia Sfântului Teona al Tesalonicului, de la Mânăstirea Sfânta Anastasia

   Sfântul Teona a fost stareţ al Mânăstirii Sfânta Anastasia, până în 1535. Urcarea sa pe tronul ierarhic al Tesalonicului a avut loc în jurul anului 1535, urmând Mitropolitului Ioasaf.

   El nu a fost Mitropolit al Tesalonicului pentru mulţi ani, în anul 1541 mutându-se la Domnul.

Sfintele moaşte ale Sfântul Teona I, Arhiepiscop de Tesalonic
Sfintele moaşte ale Sfântul Teona I, Arhiepiscop de Tesalonic

   Sfintele moaşte ale Sfântului Teona, imediat după trecerea sa la cele veşnice, au fost mutate în mod minunat în Mânăstirea Sfintei Anastasia. În 1821, ele au fost duse la Scopelos, iar de acolo la Mânăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, după care duse din nou la Mânăstirea Sfânta Anastasia, unde se păstrează şi astăzi. Ziua sa specială de sărbătorire este 4 aprilie, iar în Mânăstirea Sfânta Anastasia este serbat şi în cea de-A Patra Duminică din Postul Mare.

Sfântul Teona I, Arhiepiscop de Tesalonic, şi Sfânta Teofana
Sfântul Teona I, Arhiepiscop de Tesalonic, şi Sfânta Teofana

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile