Sâmbãtã 24 septembrie 2022

Sfântul Taghen (Teaghen), Episcop de Parium

Sfântul Taghen (Teoghen), Episcop de Parium
Sfântul  Taghen (Teaghen), Episcop de Parium

   Sfântul Sfinţit Mucenic Taghen (Teaghen, Teoghen) a fost Episcopul cetăţii Parium (Parion) din Asia Minor, la începutul secolului al IV-lea. 

   Pe vremea domniei împăratului Licinius (311-324), care conducea în acelaşi timp cu Sfântul Constantin cel Mare, tribunul Zalichintie i-a cerut să renunţe la preoţie, să renunţe la Hristos şi să meargă la oaste.

   Refuzând aceasta, Sfântul Taghen (Teaghen) a fost bătut fără milă şi aruncat în închisoare, unde nu s-a permis să i se aducă hrană. Apoi, a fost condamnat la înecare în mare.

   Înainte de executarea sa, Sfântul a cerut puţin timp să se roage. Pe când se ruga, o lumină nemainvăzută a strălucit deasupra lui. Marinarii şi unii dintre soldaţii cărora li se ordonase să-l înece pe Sfânt au fost mişcaţi de acea lumină şi s-au convertit la Hristos. Alţi soldaţi s-au grăbit, însă, să-l arunce în mare.

   Sfântul Taghen (Teaghen) a primit cununa nestricăcioasă a muceniciei, în jurul anului 320. Trupul său a fost, ulterior, scos din apă de către creştini şi îngropat la zidurile cetăţii. În acel loc, s-au săvârşit numeroase vindecări.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile