Luni 10 octombrie 2022

Sfântul Paisie din Uglici

Sfântul Paisie din Uglici
Icoana Sfântului Paisie din Uglici

   Sfântul Paisie din Uglici a fost egumen al Mânăstirii Acoperământul Maicii Domnului, de lângă Uglici - Iaroslav, Rusia, situat pe Râul Volga. S-a născut în regiunea Tver, lângă oraşul Kaşin, fiind nepot al Sfântului Macarie din Kaliajin (17 martie).

   Sfântul Paisie a intrat în mânăstirea unchiului său, după moartea părinţilor săi, pe când era copil de doar unsprezece ani. Sub îndrumarea unchiului, Sfântul Paisie a dus o viaţă monahală de ascultare, post şi rugăciune, fiind pus să se ocupe de copierea cărţilor mântuitoare de suflet.

   „Bărbat minunat în duh, renumit învăţător al sfinţeniei şi prea-minunat făcător de minuni, a întemeiat (în 1464) Mânăstirea cu viaţă de obşte 'Acoperământul Maicii Domnului', la peste trei km de Uglici, la dorinţa Prinţului Andrei, iar el a fost ales egumen”.

   Sfântul Paisie a mai fost, de asemenea, „întemeietor şi organizator al sfintei Mânăstiri Nikolsky Grekozarucinia, în 1489”.

   Nevoindu-se în Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului, Sfântul Paisie a trăit până la bătrâneţe, mutându-se la Domnul, pe 6 iunie 1504. Sfintele sale moaşte, proslăvite cu facerea de minuni, se odihnesc sub o criptă în Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului.

   Sfântul Paisie din Uglici este cinstit în mod aparte în ziua de 8 ianuarie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile