Luni 29 august 2022

Sfântul Paisie al Serbiei

Sfântul Paisie al Serbiei   Sfântul Nou Mucenic Paisie a fost egumen al Mânăstirii "Buna Vestire" din Târnava, lângă Caceak, în Serbia.

   După înăbuşirea Revoltei lui Karagheorghe, în 1813, turcii începuseră domnia terorii. Luat prizonier în urma eşuării unei noi rebeliuni organizate la Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie), Sfântul Paisie a fost dus în închisoare, până la momentul execuţiei.

   A fost sortit să-şi care propria ţeapă, pentru executarea sa, până la locul unde urma ca ea să se săvârşească. A fost tras în  ţeapă, iar ţepuşa i-a fost înfiptă în pământ. Sfântul Mucenic Paisie a exclamat, atunci: „Slavă lui Dumnezeu”.

   Apoi, vizirul le-a făcut semn cu mâinile, soldaţilor, pentru ca ei să-şi tragă săbiile din teacă şi să înceapă uciderea unora dintre ceilalţi prizonieri. Patruzeci şi opt de oameni au fost ucişi, iar trupurile lor au fost expuse în public.

   După ce a suferit câtva timp, Sfântul Paisie şi-a dat sufletul lui Dumnezeu, primind astfel cununa muceniciei, pe 17 decembrie 1814.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile