Duminicã 2 octombrie 2022

Sfântul Onufrie din Hilandar (Muntele Athos)

Sfântul Onufrie din Hilandar (Muntele Athos)
Icoana Sfântului Onufrie din Hilandar

   Sfântul Nou Mucenic Onufrie, în lume Matei, s-a născut în Bulgaria, în Gabrovo, în Eparhia de Târnovo. Matei, înfuriindu-se, într-o zi, pe părinţii săi, le-a zis că mai bine i-ar fi să devină musulman. Din păcate, el a fost auzit de agareni, care au vrut să-l ia cu ei. Sfântul Onufrie a regretat imediat cuvintele pe care le rostise, şi a mers în Athos, la Mânăstirea Hilandar, odată cu creşterea în vârstă. Acolo a devenit călugăr, cu numele de Manase.

   Chinuit de conştiinţa sa, Manase a decis să sufere pentru Hristos. Prin urmare, el a cerut binecuvântare Bătrânului său Nichifor, să urmeze calea muceniciei. Bătrânul l-a sfinţit schimonah, cu numele de Onufrie.

   După patru luni de rugăciune intensă, post şi luptă duhovnicească, Sfântul Onufrie pornea, împreună cu Grigorie din Pelopones, pe Insula Chios. Acolo, călugărul mucenic Onufrie a mărturisit deschis credinţa creştină, fapt pentru care a fost prins şi supus unor chinuri cumplite. Mai apoi, a fost decapitat şi aruncat în mare. 

   S-a mutat la Domnul în 1818, la vârsta de treizeci şi doi de ani, fiind cinstit în mod aparte în ziua de 4 ianuarie, în fiecare an.


*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile