Marþi 8 noiembrie 2022

Sfântul Onoratie din Lerins, Arhiepiscop de Arles

Sfântul Onoratie din Lerins, Arhiepiscop de Arles
Sfântul Onoratie din Lerins,
Arhiepiscop de Arles

   Sfântul Onoratie (Honoratus) s-a născut în Galia (Franţa modernă), în jurul anului 350, provenind dintr-o familie romană distinsă. După un pelerinaj în Grecia şi Roma, a devenit pustnic pe Insula Lerins, unde i s-au alăturat, între alţii, Sfinţii Lup din Troyes (29 iulie), Euharie din Lyons (16 noiembrie) şi Ilarie din Arles (5 mai).

  Sfântul şi-a înfrânat pornirile tinereşti, prin post şi ascetism, iar astfel „puterea trupului a lăsat loc puterii Duhului”. Deşi cu sănătate precară, a reuşit să urmeze rânduiala de post şi de priveghere asemenea celor mai tineri şi mai puternici decât el. Se îngrijea de bolnavi, chiar atunci când starea sa era mai rea decât a acelora, aducând mângâiere trupului şi sufletului. Apoi, temându-se că nu făcuse tot ceea ce se putea pentru ei, cerceta pe fiecare în parte, în mintea sa, gândind doar cum ar putea sa le uşureze şi mai mult suferinţa.

   Împodobit cu virtuţi, Sfântul Onoratie a vindecat multe boli duhovniceşti, eliberând pe mulţi din robia lor sub păcat. Cercetarea fiecărei persoane în parte i-a permis să aplice remediul potrivit recâştigării sănătăţii ei duhovniceşti.

   Sfântul Onoratie s-a mutat la Domnul în anul 429, la scurt timp după ce a fost sfinţit Episcop de Arles. Este cinstit, în mod aparte, în ziua de 16 ianuarie. Sfântul Ilarie, ruda şi succesorul său, a lăsat scrisă o laudă la adresa Sfântului, care s-a păstrat până astăzi. Diversele scrieri ale Sfântului Onoratie, din păcsate, nu au mai rămas,  și nici rnduiala pe care a dat-o pustnicilor din Lérins. Sfântul Ioan Casian, care a vizitat mânăstirea, i-a dedicat mai multe dintre "Conferințele" sale.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile