Duminicã 28 august 2022

Sfântul Mardare Zăvorâtul, din Kiev

Sfântul Mardare Zăvorâtul, din KievSfântul Mardare (Mardarie), pustnicul Peşterilor din Kiev, a vieţuit ca ascet în Peşterile Îndepărtate, în secolul al XIII-lea.

În imnurile biseriiceşti, el este numit „ne-agonisitor”, iar în înscrisul de deasupra sfintelor sale moaşte este numit "cel fără chilie".

În cel de-al şaptelea imn al Slujbei Soborului Sfinţilor Părinţi ai Peşterilor Îndepărtate ale Kievului (28 august), Sfântul Mardare este menţionat împreună cu Sfântul Amon (4 octombrie), fiind numit „zelot al sărăciei”.

Sfântul Cuvios Mardare a încercat să ajungă la desăvârşire nu doar prin post, rugăciune, ascultare și alte virtuți, ci, totodată, s-a smerit pe sine ca neagonisitor şi zelot al sărăciei, nedorind  să aibă nici măcar o chilie și, cu atât mai mult vreun alt lucru, în afară de o singură haină pe care a purtat -o şi care a şi rămas după el. Pentru aceste virtuţi şi nevoinţe, el a moștenit bucuria și lăcaş, pe care vorbele nu le pot descrie, în Împărăția Cerurilor.

Sfântul Cuvios Mardare din Kiev a fost înmormântat în Peşterile Îndepărtate, fiind cinstit pe 13 decembrie, cât şi în 28 august şi în cea de-A Doua Duminică a Marelui Post.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile