Sâmbãtã 15 octombrie 2022

Sfântul Grigorie al Ohridei

   Sfântul Cuvios Grigorie a fost un învăţător credincios şi păstor al turmei lui Hristos. 

   O inscripţie descoperită în Biserica Sfintei Înţelepciuni (Hagia Sophia) din Ohrida face referire la Sfântul Grigorie al Ohridei, numindu-l: „Grigorie cel Înţelept".

   Menţionările bisericeşti par a se opri aici, dar numele de Grigorie apare într-un text scris de Arhiepiscopul Anastasie de Tirana, Dures şi Întreaga Albanie: "în secolele al XVIII -lea şi al XIX-lea au fost făcute eforturi serioase pentru a se traduce Sfânta Biblie în albaneză. De remarcat este călugărul Grigorie Constandinidi, care a devenit ulterior Episcop de Dures. El a tradus Vechiul şi Noul Testament, folosind un alfabet albanez inovaţie proprie. Din păcate, această traducere s-a pierdut".

Cuviosul Grigorie de Ohrida tipăritură
Cuviosul Grigorie de Ohrida - tipăritură

 

   Faptul că era numit "Înţelept" şi că era unul dintre cuvioşii Bisericii, face să devină îndreptăţită părerea că este vorba despre una şi aceeaşi persoană. Conform istoricilor, acelaşi Grigorie de Dures (din partea de vest a Albaniei) a fost un învăţat albanez, tipograf, învăţător şi călugăr creştin ortodox, cleric al Albaniei otomane, care a inventat un alfabet albanez particular, "Alfabetul Elbasan", folosit la scrierea Manuscrisului Evangheliei din Elbasan. Manuscrisul este una dintre cele mai vechi lucrări cunoscute în literatura ortodoxă albaneză, precum şi cea mai veche traducere a unei Biblii Ortodoxe cunoscută în limba albaneză.

   Tot istoricii amintesc că Grigorie s-a născut în perioada sfârşitului de secol XVII. El apare pentru prima oară menţionat în 1720, când întâlnea un iluminist sârb în Beratul otoman. Un raport de atunci, îl prezintă pe Grigorie ca fiind ucenic al filozofului aromân Ioannis Chalkeus, o figură semnificativă în iluminarea grecilor.

   Ca cercetător în devenire, Grigorie ajungea  pentru prima dată în Voskopoja, cu ceva vreme înainte de anii 1730 - potrivit istoricului Robert Elsie. Înainte de 1731 fusese tuns călugăr, perioadă în care a învăţat cel mai probabil arta tipăririi. Nu există dovezi legate de locul în care şi-a făcut pregătirea de tipograf, deşi uneori apare menţionat producătorul de tiparniţe Nikolaos Glykys din Veneţia.

   În jurul anului 1730, Grigorie punea bazele presei tipografice din Voskopoja. Echipamentele de tipărire erau aduse din Veneţia. Din tiparniţa din Voskopoja ne rămân amintite cel puţin 14 tipărituri, în mare parte portretizând sfinţii locali, folosite în scopuri liturgice. Grigorie a supravegheat tiparniţa, cel puţin până în 1744. După această dată, numele său nu mai apare în publicaţii.

   În 1746, se crede că Grigorie vieţuia la Biserica Sfântul Ioan Vladimir din Elbasan. Grigorie a fost primul care a tradus Vechiul şi Noul Testament în albaneză, folosind un alfabet original pe care l-a inventat cândva în jurul anului 1761. După ce s-a mutat în Elbasan, se pare că a publicat celebrul manuscris al Evangheliei Elbasan - în 1761.

   Potrivit lui Dimitrie Sceriki, în jurul anului 1748 devenea, mai întâi, Arhiepiscop de Durrës. După desfinţarea Patriarhiei de Ohrida în 1768, Grigorie a fost numit de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului drept Mitropolit de Durrës. 

   Mai târziu, Grigorie a donat cărţile bibliotecii locale, care avea să fie distrusă cel mai probabil în 1769, când regiunea Voskopoja a fost prădată.

   Ultima sa semnătură apare în 1772, ca Mitropolit de Durrës, cel mai probabil din Biserica Sfântul Ioan Vladimir din Elbasan. Acesta este şi anul în care se consideră că s-a mutat la Domnul.

   Sfântul Cuvios Grigorie de Ohrida este cinstit în ziua de 8 ianuarie, în fiecare an.
*********
/ spre slava lui Dumnezeu – cercetare, traducere şi alcătuire Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Stareț Iov (Ion Archiudan)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile