Sfântul Grigorie a fost tuns monah la Mânăstirea Peşterilor din Kiev, pe vremea Sfântului Teodosie (3 mai). Sfântul şi-a dedicat mult timp citirii de cărţi, care reprezentau singura lui avere. Avea puterea de a-i îndrepta pe cei ce furau. De câteva ori, tâlharii s-au năpustit asupra lui în chilia proprie sau în grădină, dar Sfântul a discutat cu ei, hoţii s-au pocăit şi au pornit pe calea unei vieţi cinstite. Alții fuseseră prinși și încarcerați, dar călugărul a dat o parte din cărțile sale conducătorului orașului, pentru a-i scoat,e pe hoţii care îl atacaseră, din închisoare. Și -a vândut manuscrisele rămase, nevrând să ispitească potențialii tâlhari și a împărţit veniturile, săracilor.

din Peşterile Apropiate ale Kievului
Odată, pe când călugărul mergea la Râul Nipru după apă, unii slujitori ai Prinţului Rostislav au căutat la Bătrân, începând nepoliticos să râdă de el. Sfântul le-a răspuns: „Copii, în loc să le cereţi tuturor să se roage, voi Îl nemulţumiţi pe Dumnezeu. Plângeţi, pentru necazurile ce se vor apropia. Pocăiţi-vă şi cereţi lui Dumnezeu să fie Milostiv cu voi în Ziua Judecăţii. Toţi vă veţi afla moartea în apă, cu prinţul vostru”.
La ordinul furios al Prinţului Rostislav, călugărul a fost legat de mâini şi picioare, şi a fost înecat în Nipru, cu o piatră atârnată de gât, pe 25 mai 1093. Cu toate acestea, prezicerea lui s-a împlinit. Rostislav nu s-a mai întors din campanie. A doua zi, pe 26 mai 1093, Prinţul în vârstă de douăzeci de ani se îneca în faţa fratelui său, Vladimir Monomahul, încercând să se salveze în timp ce fugea de polovetieni.
Frații din Lavra Peşterilor din Kiev timp de două zile l-au căutat, fără succes, pe Grigorie. În cea de-a treia zi, trupul călugărului a fost găsit în chilia sa, cu mâinile și picioarele legate, cu o piatră atârnată la gât și cu haine umede şi fața strălucitoare.
Câteva surse îl identifică pe Sfântul Grigorie cu un alt Sfânt Grigorie, compozitor de canoane în cinstea Sfântului Prinţ Vladimir, a Sfântului Teodosie şi a Sfinţilor Martiri Boris şi Gleb. Dar Sfântul Grigorie, compilatorul de canoane, a trăit mai târziu şi s-a mutat la Domnul în aproximativ anul 1120.
Sfântul Grigorie Făcătorul de Minuni a fost înmormântat în Peşterile Apropiate ale Kievului, unde sfintele sale moaşte se află, neputrezite, până astăzi. Cinstirea lui aparte se face în data de 8 ianuarie, cât şi pe 28 septembrie şi în A Doua Duminică a Postului Mare.
*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022