Sâmbãtã 31 decembrie 2022

Sfântul Gherasim, Episcop de Perm

Sfinţii Episcopi Gherasim, Pitirim şi Iona de Perm
Icoana Sfinţilor Episcopi Gherasim, Pitirim şi Iona de Perm

   Sfântul Gherasim, Episcop al Marelui Perm (Ust-Vima), a fost al treilea episcop al nou-luminatului popor zirian, succesor demn al Sfântului Ştefan, luminătorul Permului (26 aprilie), şi următor direct al Episcopului Isac. El a fost ridicat pe tronul Permului, cândva după anul 1416, şi a participat la multe Sinoade bisericeşti din Moscova, între care unul în 1438, pentru condamnarea uniaţilor şi a Mitropolitului Isidor, altul în 1441, care definea alegerea Mitropolitului tuturor ruşilor de către Sinodul păstorilor ruşi.

   Sfântul Gherasim s-a îngrijit cu râvnă de turma sa proaspăt stabilită, care suferea de pe urma atacurilor celor din Novgorod, în special din partea vogulilor păgâni. Acesta a mers în taberele lor, îndemnându-i să înceteze distrugerea satelor creştinilor fără apărare din Perm. A fost ucis de un slujitor vogul pe care îl crescuse de copil şi intenţiona să-l facă predicator, în timpul uneia dintre călătoriile sale prin Perm, pe 24 ianuarie 1447 (sau 1441). Sfântul Gherasim a fost sugrumat cu propriul său omofor. 

   El a fost înmormântat în biserica primilor Episcopi ai Permului, care a devenit ulterior Biserica "Buna Vestire" din satul Ust-Vima, la nord-est de oraşului Iarenga, la Râul Vişegda. În preajma sfintelor sale moaşte s-au săvârşit multe vindecări minunate.

   Sărbătoarea sa specială a fost înfiinţată în 1607. Pe 29 ianuarie, se face o cinstire generală a celor trei ierarhi ai Permului: Gherasim, Pitirim şi Iona. În 1649, o biserică a fost ridicată în Vologda, în cinstea acestora. Un paraclis a mai fost sfinţit alături de Biserica "Buna Vestire", pe 29 ianuarie 1764, în cinstea Tuturor Sfinţilor, unde se afla mormântul comun al celor trei Sfinţi.

   În vara anului 1936, Biserica Buna Vestire, împreună cu Paraclisul Tuturor Sfinţilor, au fost dinamitate, iar de atunci, pentru o jumătate de secol, locul sfânt a rămas în paragină. În vara anului 1995 - anul pregătitor al sărbătoririi a 600 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Ştefan al Permului - în Ust-Vima, pe locul în care se afla Catedrala "Buna Vestire", s-au efectuat săpături arheologice şi a fost restaurat Paraclisul, care aparţine acum Mânăstirii Sfântului Arhanghel Mihail, din Ust-Vima.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile