Miercuri 8 februarie 2023

Sfântul Ghenadie din Mânăstirea Dionisiu

Mânăstirea Dionisiu Athos
Mânăstirea Dionisiu Athos

   Sfântul Cuvios Mucenic Ghenadie a fost călugăr la Mânăstirea Dionisiu, pe Sfântul Munte Athos. Într-o zi, el a fost trimis de stareţ la Constantinopol, pentru a-i însoţi pe călugării Bonifatie şi Evdochim, care călătoreau acolo pentru a deveni martiri.

   Dar, lui Bonifatie şi Evdochim li s-a schimbat inima, temându-se de chinuri, aşa că s-au lepădat de Hristos. Cu furie, s-au îndreptat asupra tovarăşului lor Ghenadie, despre care aveau să spună că el fusese cel care îi împinsese să pornească în călătoria lor, rămasă astfel fără roadă, spre Constantinopol. Astfel, trădându-l şi dându-l pe mâna autorităţilor din Constantinopol şi spunând că venise în oraş pentru a deveni martir, Sfântul Ghenadie a fost arestat şi închis.

   În închisoare, Sfântul Cuvios Mucenic Ghenadie a fost chinuit şi forţat, cu cruzime, să-şi lepede credinţa creştină şi să primească islamul. Cu toate acestea, Sfântul Ghenadie a rămas nemişcat în mărturisirea lui Hristos ca Dumnezeu Adevărat. Prin urmare, el a fost condamnat să moară prin decapitare. 

   Astfel, la 6 aprilie 1818, Sfântul Ghenadie a fost decapitat, pentru dragostea avută pentru Hristos. O parte din sfintele sale moaşte se află în Mânăstirea Dionisiu.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile