, alături de Sfântul Ioan din Fântână.jpg)
Pustnicul Egiptului (stg.),
alături de Sfântul Ioan din Fântână
Sfântul Cuvios Farmutie a trăit în secolul al patrulea, în aceeaşi mănăstire din deşert unde vieţuia tânărul Sfânt Ioan (29 martie) pe calea ascetismului, în interiorul unei fântâni. Sfântul Farmutie a fost cel care i-a adus de mâncare.
Tot Sfântul Farmutie fusese şi cel căruia Sfântul Ioan din Fântână îi ceruse iniţial binecuvântarea de a merge mai adânc în deşert, pentru a se ruga. Pe când Ioan mergea astfel, el a dat peste o fântână uscată, plină cu scorpioni, şerpi şi alte reptile, dar intrând acolo a inceput să se roage.
Aşa a rămas, primele patruzeci de zile, ajutat cu hrană trimisă de un înger al Domnului, lui Farmutie, care i-o ducea Sfântului. Pâinea i-a fost trimisă lui Farmutie când Ioan era tânăr, pentru a-i apăra tinereţea de căderea în mândrie.
Acestea au durat câţiva ani, până când cel rău l-a înşelat pe Farmutie să meargă şi să-l ispitească pe Ioan cu cuvinte care să-l facă să iasă din fântână. Ioan l-a îndreptat pe Bătrân şi l-a făcut să se întoarcă în chilia sa, unde a vieţuit tot restul zilelor sale, în Domnul, mutându-se din această viaţă pământească, în pace.
Sfântul Cuvios Farmutie, Pustnicul Egiptului, este cinstit în mod special în ziua de 11 aprilie.
*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023