Joi 27 octombrie 2022

Sfântul Eleazar din Insula Anzersk, Solovki

Sfântul Eleazar din Insula Anzersk, Solovki
Sfântul Eleazar din Insula Anzersk, Solovki

   Sfântul Eleazar din Anzersk s-a născut în oraşul Kozelsk, în familia comercianţilor Severiuc. Cu binecuvântarea părinţilor săi, a plecat la Mânăstirea Solovki, unde a primit tunsura monahală, de la egumenul Sfânt Irinarh (17 iulie).

   La mânăstire a afişat un dar artistic uimitor: învăţase sculptura în lemn şi a luat parte la înfrumuseţarea Catedralei "Schimbarea la Faţă a Domnului". Cu binecuvântarea egumenului, a plecat pe Insula Anzersk în 1612, unde a devenit pustnic, dedicându-se rugăciunii şi cugetării permanente la Dumnezeu.

   Pentru cele stricte necesare în pustia insulei, Sfântul Eleazar sculpta cupe de lemn, pe care le lăsa în doc. Pe cupe, scria un mesaj prin care cerea de-ale gurii. Pescarii care lăsau pâine şi alte provizii ascetului, erau răsplătiţi cu o mare captură de peşte.

   În anul 1616, Sfântul Eleazar devenea schimonah. Ucenicii s-au strâns în jurul Sfântului, dorind să vieţuiască alături de el şi să se bucure de sfaturile sale. A organizat un schit cu o rânduială aspră de viaţă monahală, urmând calea cea veche. Chiliile monahilor erau construite departe una de cealaltă, iar pustnicii se strângeau laolaltă doar pentru slujbele de sâmbăta şi duminica.

   Printre ucenicii Sfântului Eleazar se număra şi Ieromonahul Nichita, viitorul Patriarh Nicon. Ţarul Mihail (1613-1645), aflând despre despre viaţa ascetică a Sfântului, l-a chemat la Moscova. Sfântul Eleazar i-a prezis naşterea unui fiu şi, în schimb, Ţarul i-a dăruit cu generozitate ajutor pentru a construi o biserică din piatră pe insulă, care să fie închinată Preasfintei Treimi şi, de asemenea, o mânăstire.

   Sfântul Eleazar a iubit cărţile. El a compilat trei cărţi, „Grădinile Florii", strângând laolaltă zicale şi exemple grăitoare din diverse părţi. De asemenea, el a scris un comentariu despre rânduiala viaţeii monahale de chilie.

   Sfântul Eleazar s-a mutat la Domnul, la adânci bătrâneţi, fiind cinstit în mod aparte în data de 13 ianuarie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile