Sâmbãtã 8 octombrie 2022

Sfântul Cedd din Lastingham

Sfântul Cedd din Lastingham
Icoană - Sfântul Cedd din Lastingham

   Sfântul Cedd a fost un misionar şi episcop care a răspândit credinţa în Anglia, în secolul al VII-lea.

   Fiind cel mai mare dintre patru fraţi, care au devenit toţi preoţi, Sfântul Cedd s-a născut în anul 620 după Hristos, într-o nobilă familie din Northumbria. La o vârstă fragedă, a început studiile la Stăreţia Lindisfarne, unde s-a familiarizat cu monahismul irlandez. După ce a urmat studii suplimentare în Irlanda, el a fost trimis de Episcopul Finan de Lindisfarne pentru a-i evangheliza pe cei din Essex. A botezat mulţi dintre localnici, a construit mai multe biserici şi a întemeiat mânăstiri în Bradwell-on-Sea şi East Tilbury.

   A fost sfinţit Episcop de Essex, continuând să rămână îndrăgit de oamenii din ţinutul său nordic şi făcând vizite regulate acolo. Într-o astfel de ocazie, în anul 658, el a fost abordat de Regele Aethelwald din Deira, care, văzând că Sfântul Cedd este bun şi înţelept, a insistat să primească un lot de teren în Lastingham, în Yorkshire, pe care să ridice o mănăstire. Sfântul Cedd a primit, în cele din urmă, propunerea, aşezând piatra de temelie, după ce parcela a fost curăţată prin rugăciune şi post. A devenit primul stareţ din Lastingham şi a rămas astfel cât încă mai slujea turma sa din Essex.

   Sfântul Cedd s-a mutat la Domnul, pe când se afla în Lastingham. A fost înmormântat sub Altarul unei mici biserici de piatră construite în Lastingham în cinstea Maicii lui Dumnezeu. Sfintele sale moaşte au fost, ulterior, transferate în Catedrala Litchfield, care fusese construită de fratele său Chad.

   Sfântul Cedd din Lastingham este cinstit în data de 7 ianuarie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile