Sâmbãtã 24 decembrie 2022

Sfântul Brihtwald de Wilton

Sfântul Brihtwald de Wilton
Icoana Sfântului Brihtwald de Wilton

   Sfântul Brihtwald a fost călugăr în Glastonbury, în Wiltshire, fiind ales Episcop de Ramsbury în anul 995 şi administrând eparhia timp de 50 de ani. 

   Renumele său nu s-a tras, însă, de la îndelungata sa păstorire ca Episcop, ci mai ales de la profeţia şi viziunea sa cu privire la succesorul Sfântului Edward Mărturisitorul.

   Brihtwald s-a plâns, odată, din cauza situaţia oamenilor, "şi a întrebat", notează un biograf anonim al Regelui Edward, "dacă mila lui Dumnezeu se va revărsa asupra lor". În acea perioadă, el se afla în Mânăstirea din Glastonbury, în timpul domniei Regelui Canute, şi obosind după atâtea lacrimi, omul lui Dumnezeu a adormit.

   Când, iată: în Sfântul Altar l-a văzut pe Fericitul Apostol Petru, apărând ca sfinţind o icoană ce părea că reprezintă un rege şi precizând ca va duce o viaţă de curăţie, hărăzind anii domniei sale cu rânduială fixă, legată de vârsta la care va ajunge.

  Iar când regele, aflat în acea situaţie, l-a întrebat despre generaţiile ce vor urma şi despre cine anume va domni în Regat, Sfântul Petru a răspuns: "Regatul englezilor aparţine lui Dumnezeu; şi, după tine, el a hotărât deja un rege după voia Sa".

   Sfântul Brihtwald s-a mutat la Domnul în anul 1045 şi a fost înmormântat în Mânăstirea Glastonbury. După aceea, tronul din Ramsbury a fost mutat în Old Sarum. Sfântul Brihtwald de Wilton este cinstit în mod aparte, în ziua de 22 ianuarie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile