Marþi 15 noiembrie 2022

Sfântul Atanasie din Siademsk şi Vologda

Icoana Sfântului Atanasie din Siademsk şi Vologda
Icoana Sfântului Atanasie din Siademsk
şi Vologda

   Sfântul Cuvios Atanasie din Siandemsk şi Vologda a fost un ucenic al Sfântului Alexandru din Svir (30 august). Când Sfântul Alexandru s-a retras în singurătate, Atanasie a mers cu el şi era prezent în timpul unei apariţii a Maicii lui Dumnezeu. După mutarea la Domnul a învăţătorului său, în 1533, s-a retras într-o zonă mai îndepărtată a pădurii şi a întemeiat Schitul "Adormirea Maicii Domnului", în pădurile din Karelia, nu departe de oraşul Oloneţ, pe o insulă a Lacului Siandem, Roscinsk. Aceasta s-a întâmplat după ce zece tovarăşi ai Sfântului Alexandru se strânseseră în jurul său, căutând îndrumarea acestuia. 

   Cu binecuvântarea Arhiepiscopului Pimen, a ridicat un paraclis în pustie, în numele Preasfintei şi de Viaţă Dătătoarei Treimi, împreună cu opt chilii. Clevetirile şi neplăcerile cauzate de locuitorii din zonă l-au obligat pe Sfântul Atanasie să revină în Mânăstirea Svir, unde a fost ales stareţ. Tot aici a fost hirotonit şi preot. Mai târziu, întorcându-se la Schitul Adormirii Maicii Domnului, Sfântul Atanasie a primit permisiunea din partea Arhiepiscopului Alexandru din Novgorod să întemeieze o mânăstire pe locul schitului său. 

   S-a săvârşit din această viaţă pământească, în singurătate, pe o insulă din apropiere, în jurul anului 1550, la adânci bătrâneţe, fiind înmormântat pe Insula Roscinsk. După aceea, o biserică a fost construită peste mormântul său, în cinstea Sfinţilor Atanasie şi Chiril din Alexandria.

Sfintele moaşte ale Sfântul Atanasie din Siademsk şi Vologda
Sfintele moaşte ale Sfântul Atanasie din Siademsk
şi Vologda

   Invazia lituanienilor şi a suedezilor, de la începutul secolului al XVII-lea, a distrus toate probele scrise ale vremii. Înainte de acest eveniment nefericit, mânăstirea cunoscuse o perioadă înfloritoare. Odată cu atacul duşmanilor, bătrânii, pentru a salva unele obiecte şi clopotele bisericii, au coborât totul în lac, pe fundul căruia au rămas pentru totdeauna.

   În secolul al XVIII-lea, mânăstirea a ars cu totul, iar Biserica Sfinţilor Atanasie şi Chiril din Alexandria a fost reconstruită. Sfintele moaşte neputrezite ale Sfântului au fost, de asemenea, descoperite după incendiu şi aşezate în această biserică reconstruită, pe 2 mai 1720. Sfântul Atanasie din Siademsk şi Vologda este cinstit în ziua de 18 ianuarie.

 


*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile