
şi Vologda
Sfântul Cuvios Atanasie din Siandemsk şi Vologda a fost un ucenic al Sfântului Alexandru din Svir (30 august). Când Sfântul Alexandru s-a retras în singurătate, Atanasie a mers cu el şi era prezent în timpul unei apariţii a Maicii lui Dumnezeu. După mutarea la Domnul a învăţătorului său, în 1533, s-a retras într-o zonă mai îndepărtată a pădurii şi a întemeiat Schitul "Adormirea Maicii Domnului", în pădurile din Karelia, nu departe de oraşul Oloneţ, pe o insulă a Lacului Siandem, Roscinsk. Aceasta s-a întâmplat după ce zece tovarăşi ai Sfântului Alexandru se strânseseră în jurul său, căutând îndrumarea acestuia.
Cu binecuvântarea Arhiepiscopului Pimen, a ridicat un paraclis în pustie, în numele Preasfintei şi de Viaţă Dătătoarei Treimi, împreună cu opt chilii. Clevetirile şi neplăcerile cauzate de locuitorii din zonă l-au obligat pe Sfântul Atanasie să revină în Mânăstirea Svir, unde a fost ales stareţ. Tot aici a fost hirotonit şi preot. Mai târziu, întorcându-se la Schitul Adormirii Maicii Domnului, Sfântul Atanasie a primit permisiunea din partea Arhiepiscopului Alexandru din Novgorod să întemeieze o mânăstire pe locul schitului său.
S-a săvârşit din această viaţă pământească, în singurătate, pe o insulă din apropiere, în jurul anului 1550, la adânci bătrâneţe, fiind înmormântat pe Insula Roscinsk. După aceea, o biserică a fost construită peste mormântul său, în cinstea Sfinţilor Atanasie şi Chiril din Alexandria.

şi Vologda
Invazia lituanienilor şi a suedezilor, de la începutul secolului al XVII-lea, a distrus toate probele scrise ale vremii. Înainte de acest eveniment nefericit, mânăstirea cunoscuse o perioadă înfloritoare. Odată cu atacul duşmanilor, bătrânii, pentru a salva unele obiecte şi clopotele bisericii, au coborât totul în lac, pe fundul căruia au rămas pentru totdeauna.
În secolul al XVIII-lea, mânăstirea a ars cu totul, iar Biserica Sfinţilor Atanasie şi Chiril din Alexandria a fost reconstruită. Sfintele moaşte neputrezite ale Sfântului au fost, de asemenea, descoperite după incendiu şi aşezate în această biserică reconstruită, pe 2 mai 1720. Sfântul Atanasie din Siademsk şi Vologda este cinstit în ziua de 18 ianuarie.
*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022