Miercuri 16 noiembrie 2022

Sfântul Atanasie din Novoloţk

Sfântul Atanasie din Novoloţk
Icoană Sfântul Atanasie
din Novoloţk

   Nu se cunoaşte nimic despre copilăria cuviosului Atanasie din Novoloţk. La sfârşitul secolului al XVI-lea, se ştie că a plecat din regiunea Kargopol, până în ţinutul Oloneţ, unde a întemeiat o mânăstire, la 80 Km. de ceea ce a devenit ulterior oraşul Petrozavodsk. 

   La scurt timp după aceea, Sfântul Atanasie avea să se îmbolnăvească, săvârşindu-se din această viaţă pământerască, în suburbia Verhodsk, nu departe de Şenkursk.

   După patruzeci de zile, Sfântul Atanasie din Novoloţk apărea simultan unor persoane, patru la număr, care erau bolnave, acestea locuind în zone diferite. După ce le-a vindecat, le-a poruncit să-i îngroape trupul în pământ, în locul unde îl vor găsi.

   Cei care au fost vindecaţi, nu numai că au îngropat sfintele moaşte, pe care le găsiseră neputrezite şi frumos mirositoare, dar au ridicat şi o mică bisericuţă (paraclis) deasupra lor, marcând astfel începutul venerării Sfântului. Oamenii au început să vină de departe, iar cei care se apropiau de el cu credinţă primeau vindecare.

   În 1647, mai mulţi preoţi şi ţărani s-au strâns la mormântul Sfântului Atanasie, pentru a dezgropa sfintele moaşte, după ce fuseseră martori ai multor minuni săvârşite acolo. Însă, începând săpăturile, toţi s-au îmbolnăvit şi, în urma mai multor rugăciuni făcute, au renunţat la idee.

   O altă încercare a avut loc în anul 1725, prin hotărârea Sfântului Sinod, iar sfintele moaşte au fost dezgropate, fiind găsite încă neputrezite şi frumos mirositoare, în ciuda faptului că fuseseră îngropate direct în pământ.

   Sfintele moaşte au fost, apoi, aşezate în veşmânt curat şi puse într-o raclă, pentru a fi venerate de credincioşi. După aceasta, ele au fost din nou mutate, într-un baldachin aflat în mica biserică. Sfântul Atanasie din Novoloţk este cinstit în  mod aparte în ziua de 18 ianuarie.

 

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile