Sâmbãtã 5 noiembrie 2022

Sfânta Ita, Pustnica din Chilidi

Sfânta Ita, Pustnica din Chilidi
Icoană: Sfânta Ita, Pustnica din Chilidi

   Sfânta Ita, „Maica Adoptivă a Sfinţilor Irlandezi”, s-a născut în secolul al V-lea. Ea, asemenea multora dintre sfinţii irlandezi, a fost de viţă nobilă. Părinţii ei erau creştini evlavioşi, care locuiau în regiunea Waterford. Sfânta a întemeiat o şcoală şi o mânăstire, la Chilidi (Killeedy), care îi mai poartă încă numele, lângă Newcastle West, în Limerick. O fântână sfântă încă marchează locul bisericii sale.

   Când a decis să se stabilească în Chilidi, un conducător local i-a oferit un teren în ajutorul mânăstirii, pe care Sfânta Ita l-a primit şi l-a cultivat. Mânăstirea a devenit cunoscută ca loc de pregătire pentru tinerii băieţi, mulţi dintre ei ajungând cunoscuţi oameni ai Bisericii. Ea l-a primit pe Sfântul Brendan Călătorul (16 mai), pe când acesta avea doar un an, şi l-a crescut până la vârsta de şase ani. De asemenea, a avut grijă de nepotul ei, Sfântul Moşemhoc (Mochaemhoch, 13 martie). Ea l-a numit „Pulcherie”, pentru că era un copil atât de frumos.

Sfaturile Sfintei Ita, Pustnica din Chilidi
Sfaturile Sfintei Ita, Pustnica din Chilidi

   Mulţi oameni îi căutau sfaturile duhovniceşti şi, de asemenea, se pare că practica medicina,    într-o oarecare măsură. Şi-a petrecut viaţa în pocăinţă şi ascetism.

   Sfânta Ita îi spunea, cândva, Sfântului Brendan, că cele trei lucruri care Îl supără pe Dumnezeu sunt: inima rărzvrătită, cuvintele urii şi închinarea la lucrurile materiale.

   Iar cele trei lucruri, care Îi plac cel mai mult lui Dumnezeu, sunt: inimă curata şi credincioasă, viaţa duhovnicească simplă şi dărnicia în milostenie.

   Sfânta Ita a adormit întru Domnul, în anul 570. Ziua ei de sărbătorire aparte, 15 ianuarie, este o sărbătoare a întregului ţinut, iar numele ei este unul popular pentru fetele irlandeze.

 

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile