Marþi 25 octombrie 2022

Sfânta Eupraxia cea Bătrână din Tabena Egiptului

Sfânta Eupraxia cea Bătrână din Tabena Egiptului
Sfânta Eupraxia cea Bătrână din Tabena Egiptului

   Sfânta Cuvioasă Eupraxia cea Bătrână a fost mama Sfintei Eupraxia fecioara din Tabennisi (25 iulie). A fost soţia evlaviosului senator Antigonie, apropiat al Împăratului Teodosie cel Mare (379-395). La naşterea fiicei lor, cei doi au decis să trăiască, de atunci înainte, ca frate şi soră. Dădeau milostenie săracilor, căutând să moştenească Împărăţia Cerească.

   Mai apoi rămânând văduvă, Sfânta Eupraxia s-a dedicat complet slujirii Domnului. După ce a vizitat mai multe mânăstiri, s-a stabilit la Mânăstirea Tabennisi din Egipt, unde stareţă era călugăriţa Teodula, cunoscută pentru rânduiala sa strictă.

   Mişcată adânc de trăirea curată din viaţa monahală, Sfânta Eupraxia mergea adesea la această mânăstire, luându-şi cu ea şi fiica de opt ani. Pentru virtuţile şi rugăciunile părinţilor ei, Dumnezeu o umpluse pe copilă de har aparte, aceasta dorindu-şi să se dedice Domnului. Spre marea bucurie a mamei sale, stareţa Teodula a primit-o pe tânăra Eupraxia în mânăstire şi a binecuvântat-o să primească tunsura monahală.

   Sfânta Eupraxia cea Bătrână şi-a continuat lucrarea sa de milostenie, nevoindu-se şi mai tare în rugăciune şi post. La mutarea ei la Domnul - prevestită de stareţa Teodula, care avea darul înainte-vederii - Sfânta Eupraxia cea Bătrână, mulţumind Domnului pentru marea Sa milostivire pe care o avusese faţă de ea, s-a despărţit de surorile mânăstirii şi de fiica ei, cu aceste cuvinte:

„Iubeşte pe Domnul Iisus Hristos şi respectă surorile. Să nu îndrăzneşti vreodată să crezi că ele ar fi mai prejos decât tine şi că ar trebui să te slujească. Fii smerită cu gândul, pentru a te bucura de comori duhovnicesţi. Aminteşte-ţi şi de tatăl tău şi de mine şi roagă-te pentru mântuirea sufletelor noastre”. 

După trei zile, Sfânta şi-a dat sufletul, Domnului, în anul 393, şi a fost înmormântată în mânăstire, tot acolo fiica ei continuându-şi nevoinţele ascetice. Sfânta Cuvioasă Eupraxia cea Bătrână are ca zi de sărbătoare specială, rânduită de Sfânta Biserică Ortodoxă, ziua de 12 ianuarie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile