Luni 26 septembrie 2022

Sărbătoarea Deltei . Garduri de stuf şi călăfătuirea bărcilor

Locație: Muzeul în aer liber, Gospodăria de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea

Data: marți-joi, 27-29 septembre; 

Interval orar: 10-14 

afiş Sărbătoarea Deltei 2022 toamnă
Afiş Sărbătoarea Deltei 2022 toamnă

   În cadrul programului anual Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei  în Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce iar în atenția publicului aspecte de viață specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. De marți, 27 septembrie până joi, 29 septembrie, între orele 10-14, la  Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea (Sector Pescuit - în stânga lacului), în prim plan-ul atelierelor interactive vor fi stuful, lutul, căruța dobrogeană, sania și lotca - materialele de bază de construcție și mijloacele de transport, reprezentative Deltei. Vor fi organizate ateliere realizare gard de stuf, ateliere realizare prispă din lut, ateliere reparare mijloace de transport dobrogene (căruță, sanie, lotcă), ateliere tâmplărie și călăfătuire bărci, ateliere de realizare chirpici, a sobei cu pat și a lijăncii. 

ateliere stuf

ateliere stuf

   „Vizitatorii sunt așteptați la atelierele demonstrative de reparare cu instrumentar tradițional și de punere în valoare a gardurilor de stuf, fiind invitați să participe activ la acestea. Meşterii deţinători ai tehnicilor locale de realizare a sistemelor de împrejmuire din stuf vor utiliza unelte specifice (precum bataciul sau naboica) şi vor prezenta importanţa folosirii stufului în astfel de sisteme de delimitare a gospodăriilor și a grădinilor dobrogene.

Căruţă Dobrogeană
Căruţă Dobrogeană
Sanie Tulcea
Sanie Tulcea

   De asemenea, se vor ilustra modalități tehnice de confecționare, selectare și de cojire a stâlpilor de lemn ce formează structura gardului, se vor finisa și se vor prinde lații pe care se va fixa stuful, se va selecta, prelucra și coase stuful, totul manual. La atelierele dedicate lutului se dorește reliefarea tehnicii de lucru a unei prispe de pământ (pomestea) și a unei sobe (lijancă) la o construcție cu specific ucrainean din Deltă. Totodată, publicul este invitat să descopere practicile de bază în ceea ce privește utilizarea pământului galben, a bălegarului și a paielor pentru realizarea chirpicilor.

ateliere stuf gard

ateliere stuf gard
ateliere stuf gard
ateliere stuf gard
ateliere stuf gard

   Atelierele dedicate mijloacelor de transport dobrogene vor aduce în fața publicului vizitator etapele de intervenție specifică satelor din Delta Dunării, în repararea și funcționalizarea acestora. Pentru repararea pieselor se va utiliza instrumentarul specific de rotar, tâmplar și fierar: clești, rindele, sfredele, pene, tipare de obezi, foale, ciocane, cuie etc. Meşterii vor interacţiona cu cei doritori şi vor oferi exemple de bună practică legate de modalităţile de utilizare a materialului vegetal/ecologic pentru lucrări în gospodăria proprie.

ateliere stuf gard
ateliere stuf gard

ateliere stuf gard

   De asemenea, se vor desfășura și ateliere de tâmplărie a bărcilor/lotcilor  și ateliere de călăfătuire, prin care se va prezenta atât importanţa lotcii în viaţa comunităţilor de pescari, cât şi instrumentarul şi materialele specifice: cânepă, şipci, bitum. Etapele de lucru specifice parcurse de tâmplari, numiți în Deltă și marangozi, vor fi următoarele: raşchetare material lemnos, completare scânduri, reparaţii crivace, fixare/reparare furcheţi, confecţionare vâsle. În cadrul atelierelor de călăfătuire, meșterii vor astupa cu calafat amestecat cu câlți de cânepă găurile dintre scândurile bărcilor, în vederea etanșării.”, a declarat Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA. 

ateliere stuf gard
ateliere stuf gard
ateliere stuf gard
ateliere stuf gard

   În caz de vreme nefavorabilă, atelierele se amână. Atelierele fac parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA. Tradiții lipovenești și ucrainene în Muzeul ASTRA - Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a, 2022.

călăfătuire bărci
călăfătuire bărci 
călăfătuire bărci
călăfătuire bărci 
călăfătuire bărci
călăfătuire bărci 
călăfătuire bărci desen
călăfătuire bărci / desen

INFO TEXT: Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, desfăşurându-se în parteneriat media oficial cu Asociaţia Lăcaşuri Ortodoxe

Cosmin Călinescu,  

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile