
În perioada 3 – 9 noiembrie 2022, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor organizează o serie de manifestări cu ocazia sărbătoririi hramului „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” al străvechiului așezământ monahal „Sfinții Voievozi” din Slobozia.
În cetatea Sloboziei va veni, și va aduce multă binecuvântare pentru credincioșii Eparhiei, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Schitul Pocrov, Mănăstirea Neamț, din Arhiepiscopia Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Evenimentele se vor desfășura după următorul program:
Joi, 3 noiembrie 2019:
La ora 13:30 va avea loc primirea Icoanei Făcătoare de Minuni Pocrov a Maicii Domnului, la Catedrala Episcopală, urmată de slujba de Te Deum.
La ora 14:30, după slujba de Te Deum, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu și soborul de preoți și credincioșii vor pleca într-o procesiune pe străzile Municipiului Slobozia, până la Mănăstirea „Sfinții Voievozi”, unde Sfânta Icoană Pocrov va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaș, spre închinarea tuturor credincioșilor.
Procesiunea va fi transmisă în direct, online, în pagina web oficială a Eparhiei, cât şi pe paginile web proprii fiecăruia dintre lăcaşurile ortodoxe ale Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, incluse în totalitate în Reţeaua web Eparhială - www.sf-esc.ro .
Vineri, 4 noiembrie 2022:
În această zi, ca bucuria duhovnicească să fie deplină, la Mănăstirea Slobozia se vor săvârși Slujbe de Priveghere, Acatistul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu.
Sâmbătă, 5 noiembrie 2022:
Dimineață se vor săvârși Acatistul Maicii Domnului, Ceasurile și Sfânta Liturghie, de către preacuvioși părinți ai mănăstirii şi credincioşi.
Seara, sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Rafail, stareț și Vicar Eparhial, stareți din cadrul Eparhiei, alături de credincioşi, vor săvârși slujba de Priveghere, cu Litie.
Duminică, 6 noiembrie 2022:
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, începând cu ora 09:00, va sluji Sfânta Liturghie, înconjurat de Părinți consilieri ai Centrului Eparhial, de preacuvioșii părinți stareți de la mănăstirile Eparhiei şi de credincioşii eparhiei.
Marți, 8 noiembrie 2022:
În ziua sărbătorii hramului Mănăstirii „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, de către Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, începând cu ora 08:30, alături de credincioşi.
La slujbă vor participa membrii clerici ai Permanenței Consiliului Eparhial, preacucernicii Părinți Protopopi ai Episcopiei Sloboziei și Călărașilor şi credincioşi.
Icoana Făcătoare de Minuni Pocrov a Maicii Domnului va rămâne spre închinare până miercuri, 9 noiembrie 2022, ora 21:00, când va fi pregătită pentru întoarcerea la Schitul Pocrov - Mănăstirea Neamț din Arhiepiscopia Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Icoana Pocrov a Maicii Domnului, care datează din anul 1842, este un odor cu o încărcătură duhovnicească deosebită pentru Schitul cu acelaşi nume, în fața căreia s-au rugat nu numai monahii, ci și mulți pelerini care au pășit în acest sfânt lăcaș și care au aflat alinare și împlinirea rugăciunilor adresate Maicii Domnului.
De-a lungul timpului, au fost revărsate multe binefaceri, prin această Sfântă Icoană, rămânând adânc întipărite în sufletele și memoria credincioșilor.
Înfăţişarea Maicii Domnului din Sfânta Icoana Pocrov îndeamnă la smerenie, dar transmite și multă liniște și bucurie, izvorâte din virtuțile sădite în sufletul Preasfintei Fecioare.
Sfântul Schit Pocrov se află la aproximativ 4 km sud-vest de Sfânta Mânăstire a Neamţului, la poalele Muntelui Chiriacu, având acelaşi hram cu cel pe care îl are Catedrala Sloboziei: „Acoperământul Maicii Domnului” ("Pocrov:, definind din slavă chiar "Acoperământul Maicii Domnului"). La Schitul Pocrov, numit si „Poiana raiului”, între alte odoare de preţ se găseşte, astfel, şi Icoana Maicii Domnului a hramului, realizată de C. Lifticar (1856).
Ctitorit de cuviosul monah Pahomie (Pimen, în schimnicie), venit aici din satul Gledin, al Bistriţei transilvane, Schitul Pocrov s-a îmbogăţit cu prima sa biserică, în anul 1714, în urma nevoinţelor Cuviosului Pahomie, susţinute de ucenicii Sofronie, Mardarie, Lazăr, Dosoftei, Ioanichie.
În timp, Cuvioşii Părinţi de la Pocrov, ducând o viaţă duhovnicească foarte aspră, iar mulţi dintre ei ajungând ulterior stareţi ai altor sfinte lăcaşuri monahale, şi-au câştigat renumele, pe lângă trăirea duhovnicească şi aspra nevoinţă, şi pentru copierea şi dăruirea multor cărţi de mare valoare duhovnicească.
Începând din anul 2012, Schitul Pocrov de la Neamţ deţine şi un nou Paraclis (o mică bisericuţă), închinat Sfântului Cuvios Atanasie Atonitul.
Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor
BirPresESC@yahoo.ro