Duminicã 27 noiembrie 2022

Ceai la samovar - invitaţie la Muzeul ASTRA

AFIŞ Sărbătoarea Deltei LO ASTRA 2022
AFIŞ Sărbătoarea Deltei 2022

   Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, este prezent în mod constant prin programe de cercetare în Delta Dunării. Astfel, specialiștii noștri (muzeografi, cercetători, restauratori etc) au valorificat în timp valori ale patrimoniului material și imaterial. Am prezentat acest patrimoniu în mod sustenabil, de fiecare dată, printr-o serie de ateliere interactive.

Samovar cu ceai
Samovar cu ceai

 

   Continuăm acest demers prin atelierul de duminică, 27 noiembrie, între orele 11-15, denumit sugestiv ,,Ceai. La samovar”. Este vorba despre un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului.

Ceai la samovar
Ceai la samovar

 

   La Gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al ceaiului băut de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă. 

Ceai servit la samovar
Ceai servit la samovar

  Atelierele au loc în cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a.

DESPRE SAMOVAR
  Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai (2-3-5l), fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești.

Samovar
Samovar

 

   Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă, sau de către gazdă, și cu farfurioară cu dulceață. 

Ceai servit la samovar
Ceai servit la samovar

 

    În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.

    Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, desfăşurându-se în parteneriat media oficial Lăcaşuri Ortodoxe.. 

 Vă așteptăm! 

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile