Sâmbãtã 4 martie 2023

Mutarea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Nou Mucenic Gheorghe, în Cipru

Sfântul Nou Mucenic Gheorghe din Cipru
Sfântul Nou Mucenic Gheorghe din Cipru

   Sfântul Nou Mucenic Gheorghe era originar din Cipru şi, ulterior, a plecat să lucreze în Ptolemais, în Palestina, care astăzi este cunoscut sub numele de Acre. Acolo, a fost martirizat ca creştin, de către turci, în 1752, fiind lovit şi înjunghiat de mai multe ori. Creştinii din acel oraş i-au îngropat, apoi, sfintele moaşte, cu cinste, iar timp de trei nopţi, un stâlp de lumină a strălucit peste mormântul său. Pentru a cinsti această minune, creştinii din Ptolemais s-au adunat în fiecare vineri seară la mormântul său, timp de zeci de ani, aducând rugăciuni, lumânări şi tămâie, multe minuni petrecându-se în acel loc, potrivit Vieţii sale scrise de către Sfântul Nicodim Aghiorâtul. Ziua sa de sărbătorire a fost hotărâtă pentru 23 aprilie.

   Mormântul Sfântului s-a aflat între Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi Mitropolia Ptolemais-ului, până în anul 1963. Apoi, după consultarea cu Arhiepiscopul Macarie al III-lea al Ciprului şi Patriarhului Benedict al Ierusalimului, mormântul a fost deschis, în prezenţa Mitropolitului Isidor de Nazaret, a stareţului Sfintei Mânăstiri din Machairas, din Elpidi, a călugărului Nicandru din Sfânta Mânăstire Stavrovuni şi a altor clerici din Palestina. 
Sfintele moaşte au fost aşezate cu cinste, iniţial pe lângă Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

   Sfintele Moaşte ale Noului Mucenic Sfânt Gheorghe au fost mutate în patria sa, Cipru, pe 13 aprilie 1967, de către o delegaţie a Bisericii Ciprului, condusă de cuviosul Gheorghe din Trimitunda - mai târziu Mitropolit de Nicea. Acestea au fost aşezate spre venerare, în Catedrala Sfântul Ioan Teologul, în Nicosia.

   Astăzi, părticele din sfintele sale moaşte se află în Biserica Sfântului Gheorghe din Agios Dometios, Nicosia; în Catedrala Sfântul Ioan Teologul, Nicosia; în Mânăstirea Agaton din Ftiotida şi în Mânăstirea Mega Spelaion din Kalavrita.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile