Duminicã 8 ianuarie 2023

Mutarea Icoanei Alungă-mi Tristeţea, la Moscova

Mutarea Icoanei ALUNGĂ-MI TRISTEŢEA, la Moscova
Icoana ALUNGĂ-MI TRISTEŢEA, din Moscova

   Icoana „Alungă-mi întristarea" a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu s-a proslavit la Moscova prin infăptuirea multor minuni, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în special în timpul unei ciume din anul 1771. Icoana fusese adusă la Moscova de către cazaci, în 1640, pe timpul domniei Ţarului MIhail (1613-1645), şi aşezată în Biserica Sfântul Nicolae din cartierul Pupişevo al Moscovei.

   Odată, după un incendiu şi reconstruirea sfântului lăcaş, Icoana a fost lăsată, din nepăsare, într-o clopotniţă. Cu toate acestea, milostivirea fără margini a Maicii lui Dumnezeu a făcut ca într-o bună zi să se reînnoiască cinstirea acestei Icoane Sfinte.

   Sărbătoarea Icoanei făcătoare de minuni, din data de 25 ianuarie, a fost înfiinţată în anul 1760, în amintirea vindecării unei femei bolnave, căreia Icoana îi apăruse într-o viziune. O voce a îndrumat-o să meargă la Biserica Sfântul Nicolae din cartierul Pupişevo al Moscovei, unde va găsi această Icoană. „Roagă-te înaintea ei şi vei primi vindecare".

   Ea a ascultat şi a mers la Moscova, unde a găsit o icoană, întunecată de vârstă şi de praf, în clopotniţa bisericii. Când femeia bolnavă a văzut chipul şi inscripţia, a strigat: „Ea este!”. Femeia, care până atunci nu putea să-şi mai mişte braţele şi picioarele, a ieşit din biserică singură, după ce s-a savârşit o Slujbă a Paraclisului, înaintea Icoanei, pe 25 ianuarie.

   În 1760, Icoanei i s-a rânduit un loc special, aşa cum se cuvenea, în biserică, iar mai târziu a fost construită o mică bisericuţă în cinstea ei. Slujbele bisericeşti şi Acatistul dedicate Icoanei datează din acea perioadă. Copii ale Icoanei „Alungă-mi Tristeţea” se regăsesc în unele biserici din Moscova şi în alte oraşe.

   Biserica Sfântul Nicolae de la Pupişevo a fost distrusă în anii '30, dar prin harul lui Dumnezeu Icoana a scăpat. Acum, aceasta se află în Biserica Sfântul Nicolae, de lângă Cuzneţcaia Sloboda.

   Icoana „Alungă-mi Tristeţea”, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, mai este, de asemenea, cinstită pe 25 septembrie şi 9 octombrie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile