Vineri 10 martie 2023

Lăcrimarea Icoanei Ilinsk Cernigov a Maicii Domnului

Icoana Ilin Cernigov
Icoana Ilin Cernigov a Maicii Domnului

   Icoana Ilinsk-Cernigov a Maicii lui Dumnezeu a fost pictată în anul 1658, de iconograful Grigorie Dubenschi (Ghenadie, în monahism). Lacrimile au izvorât din icoană timp de opt zile, în 1662, în perioada 16-24 aprilie.

   În acelaşi an, tătarii s-au năpustit asupra Cernigov-ului şi l-au devastat. La miezul nopţii, au năvălit în Mânăstirea Preasfânta Treime, au pătruns în biserică, au răsturnat toate icoanele şi au luat toate Sfintele Vase, dar Icoana Făcătoare de minuni şi ornamentele sale au rămas neatinse.

   O putere nevăzută i-a ţinut departe de Icoană, pe necredincioşi. Mai înainte de aceasta, Regina Cerului nu a permis atacatorilor să intre în Peştera Sfântului Antonie al Peşterilor, unde se ascunseseră fraţii mânăstirii. Tătarii au fugit, de parcă ar fi fost îngroziţi în urma unei vederi.

   Minunea Maicii lui Dumnezeu şi a Icoanei Cernigov a fost descrisă de Sfântul Dimitrie al Rostovului (28 octombrie şi 21 septembrie), în cartea sa "Lâna rourată". Mai târziu, şi Sfântul Ioan din Tobolsk (10 iunie) nota despre Icoana Cernigov.

   O copie făcătoare de minuni a Icoanei Cernigov a Maicii lui Dumnezeu, din Schitul Ghetsimani al Lavrei Preasfânta Treime-Sfântul Serghie, a fost trecută în calendare, în anul 1869, cu data de sărbătorire specială 1 septembrie. Minunea Lăcrimării Icoanei Ilin Cernigov a Maicii Domnului este sărbătorită în mod special pe 16 aprilie.


*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile