Vineri 16 decembrie 2022

Icoana XENOFONT Hodighitria

Icoana XENOFONT Hodighitria

Icoana XENOFONT Hodighitria

   Icoana Xenofont Hodighitria a Maicii Domnului s-a aflat, pentru mai mulţi ani, la Mânăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, în biserica mare, în faţa unei coloane din partea stângă.

   În 1730, a dispărut în mod misterios, nu doar din biserică, ci şi din mânăstire. Uşile fiind încuiate, călugării au presupus că o furaseră hoţii. Curând, au auzit că Icoana se afla la Mânăstirea Xenofont, la o distanţă de de trei ore de Vatoped.

   Câţiva călugări au fost trimişi să readucă această comoară duhovnicească în Mânăstirea Vatoped. Icoana a fost reaşezată pe fostul său loc, iar Părinţii mânăstirii au luat măsuri de precauţie, pentru a împiedica un nou eventual furt.

   Cu toate acestea, Icoana Maicii lui Dumnezeu a părăsit Mânăstirea Vatoped şi a apărut la Xenofont pentu a doua şi chiar şi a treia oară. Convinşi că aceasta era de fapt o întâmplare minunată, fraţii mânăstirii au decis să nu se opună voii Maicii lui Dumnezeu şi au renunţat la Icoană, în favoarea Mânăstirii Xenofont. Ca semn al binecuvântării lor, fraţii au oferit lumânări şi ulei, pentru Icoană.

   Astăzi, Icoana „Hodighitria” de la Xenofont se află în biserica cea mare, înaintea unei coloane din partea stângă, în acelaşi loc pe care îl ocupase în Mânăstirea Vatoped. Icoana Xenofont Hodighitria a Maicii Domnului este cinstită în mod aparte în ziua de 21 ianuarie, anual.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 (sursă imagine icoană: www.deva-maria.com)

 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile