Duminicã 21 august 2022

Icoana Vladimir, din Seligher, a Maicii Domnului

Icoana Vladimir Seligher, a Maicii Domnului

Icoana Vladimir a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Seligher, provine de pe Insula Seligher, din nordul provinciei Tver a Rusiei.

Lacul Seligher se află într-o regiune de păduri şi dealuri. El constituie astăzi o rezervaţie naturală protejată, partea sa nordică fiind inclusă în Parcul Naţional Valdai. Uneori, este poreclit „Baikal-ul european”, pentru fauna şi flora unice, similare cu cele ale Lacului Baikal.

Ostaşkov este singurul oraş construit în apropiere de lac.

Icoana Vladimir din Seligher, a Maicii Domnului, este cinstită în mod aparte, între icoanele de tip Vladimir, pe 7 decembrie. Pe 8 septembrie, Biserica Ortodoxă Rusă sărbătoreşte întâmpinarea Icoanei Vladimir a Maicii lui Dumnezeu.

Icoana Vladimir a Maicii Domnului este una dintre cele mai venerate în Rusia şi datează din zorii creştinismului. Acesta a fost pictată de Sfântul Apostol Luca pe marginea mesei pe care Hristos a mâncat împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Văzând portretul, Maica Domnului a spus: „De acum, mă vor binecuvânta toate neamurile. Harul Celui Ce S-a născut din mine, şi al Meu, să fie prin această icoană”.

Mutată de la Ierusalim la Constantinopol, Icoana a fost apoi trimisă Prinţului rus Iurie Dolgoruki, în dar. A fost adăpostită, pentru prima dată, în Mânăstirea de maici din Vişgorod, în oraşul lui Andrei Bogoliubschi. Prinţul, în timp ce călătorea prin ţinutul Zalesk, a avut o viziune. Maica Domnului i-a poruncit să-I ducă Icoana în Vladimir. De atunci, Icoana a fost numită „Vladimirskaia”.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile