Marþi 7 martie 2023

Icoana Vilna a Maicii Domnului

Icoana Vilna a Maicii Domnului
Icoana Vilna a Maicii Domnului

   Icoana Vilna a Maicii lui Dumnezeu este una dintre icoanele atribuite Sfântului Evanghelist Luca. Multă vreme, aceasta a fost moştenire sacră a împăraţilor bizantini din Constantinopol.

   În 1472, Icoana Sfântă Vilna a fost dusă la Moscova, de către Sofia Palaiologos, soţia marelui Prinţ Ioan al III-lea al Moscovei (1462-1505). În 1495, marele Prinţ a dat icoana, drept binecuvântare, fiicei sale Elena, când aceasta se căsătorea cu Regele lituanian Alexandru. Mai târziu, Icoana Sfântă a fost aşezată în Biserica Preacuratei (Născătoare de Dumnezeu), unde a fost înmormântată Prinţesa Elena.

   Ţarul Ivan cel Groaznic, sperând să readucă Icoana făcătoare de minuni la Moscova, i-a oferit Regelui Sigismund cincizeci de prizonieri nobili lituanieni, în schimbul acesteia, dar oferta a refuzată, pentru că niciun cleric, nici ortodox, nici uniat, nu voia să piardă această comoară.

   Icoana a rămas în Catedrala Maicii lui Dumnezeu, până în secolul al XVIII-lea, mai târziu fiind mutată în Biserica Sfântului Ioan Înaintemergătorul Domnului. Ulterior, Icoana a fost mutată în Mânăstirea "Preasfânta Treime" din Vilna, care avea să intre mai târziu în posesia uniaţilor.

   Abia în anul 1839, Mânăstirea Preasfintei Treimi şi Icoana Vilna avea să reintre în posesia ortodocşilor. Din acel moment, Icoana Maicii lui Dumnezeu a rămas acolo cu alte icoane locale, fiind venerată de toţi creştinii ortodocşi. Aceasta a înlocuit Icoana pierdută Ostro Bram (Porţile Răsăritului - cinstită pe 26 decembrie şi 14 aprilie).

   În timpul Primului Război Mondial, multe obiecte sacre au fost evacuate din zonele frontului cu Lituania şi Belarus, între acestea numărându-se şi Icoana Vilna. În 1915, Icoana a fost dusă la Mânăstirea Donskoy din Moscova, împreună cu sfintele moaşte ale Sfinţilor Mucenici din Vilna. Soarta sa ulterioară nu mai este cunoscută.

   Icoana Vilna este de tip Hodighitria, fiind pictată pe patru plăci îmbinate. Unele sunt confecţionate din lemn de chiparos, iar altele de mesteacăn. A fost restaurată, în anul 1864.

   Icoana Vilna este cinstită pe 14 aprilie, în ziua în care a fost dusă la Moscova în 1472 şi, de asemenea, pe 15 februarie, în ziua în care a fost dusă, din Moscova, în Vilna (fosta capitală a Lituaniei), în 1495.

 

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile