Marþi 17 ianuarie 2023

Icoana Totemsk-Sumorin a Maicii Domnului

Icoana Sumorin-Totemsk a Maicii Domnului
Icoana Totemsk-Sumorin a Maicii Domnului

   Oraşul Totma este situat în Gubernia, în Vologda. Sfântul Teodosie a vieţuit în apropiere, în secolul al XVI-lea, iar locul a primit numele "Totemsk", după nevoinţele sale ascetice. Locuitorii din Totma l-au tratat pe bătrân cu cuvioşenie şi l-au ajutat cu propriile puteri. Când Cuviosul Teodosie a aratat dorinţa de a construi o mânăstire, ei i-au scris Ţarului Ivan cel Groaznic o petiţie, pentru a-i permite Bătrânului Teodosie să ridice mânăstirea în oraşul lor. 

   Cererea lor a fost acceptată, iar în 1554 Arhiepiscopul Nicandru al Rostovului îi înmâna Bătrânului Teodosie actul prin care putea zidi biserica şi putea împlini tot ceea ce era necesar pentru târnosirea ei. În acelaşi timp, egumenul Mânăstirii Mântuitorului Hristos-Priluchi l-a binecuvântat pe Părintele Teodosie, cu o icoană a Maicii lui Dumnezeu, care să ajute la finalizarea cu succes a noii mânăstiri. Sfântul a dus această Icoană, la Totma.

   După mutarea la Domnul a Sfântului, în 1568, Icoana făcătoare de minuni a fost aşezată într-un baldachin în faţa Altarului, în Biserica Înălţarea Domnului a mânăstirii. În 1919, Mânăstirea Mântuitorului-Sumorin a fost închisă. Icoana a dispărut, iar sfintele moaşte ale Sfântului Teodosie au fost confiscate de autorităţile sovietice şi duse într-un depozit al Muzeului Vologda.

   Din 1998, sfintele sale moaşte s-au păstrat în Biserica Naşterea lui Hristos, în Totma, întrucât Mânăstirea Mântuitorului-Sumorin se afla într-o stare de degradare avansată. Meşterii iconari au restaurat Icoana Totemsk-Sumorin, iar pe 10 mai 2002, Sfânta Icoană a fost returnată Totmei. Biserica Naşterii lui Hristos avea să fie târnosită în aceeaşi zi.

   Icoana făcătoare de minuni nu se numeşte doar Totemsk, ci şi Sumorin. Ultimul nume este împrumutat de la prenumele Sfântului Teodosie: Sumorin. Ambele nume sunt adesea combinate şi astfel Icoana este numită "Icoana Totemsk-Sumorin" a Maicii lui Dumnezeu, sau chiar "Icoana Mântuitorului - Sumorin".

   Această Icoană a Maicii lui Dumnezeu este vestită pentru numeroasele sale minuni. De multe ori, ca răspuns la rugăciunile lor, Sfântul Teodosie se arată înaintea celor bolnavi, purtând în mâinile sale Sfânta Icoană şi vindecându-i.

   Icoana Totemsk-Sumorin este cinstită în mod special pe 28 ianuarie şi, de asemenea, pe 29 iunie.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile