Sâmbãtã 11 februarie 2023

Icoana Spaniolă a Maicii Domnului

   Icoana Spaniolă, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este o icoană de tipul Panachranta, înfăţişând pe Maica Domnului aşezată pe Tron.

   Icoana Spaniolă (Hispanică, Gispal) a Maicii lui Dumnezeu, este numită, în Spania, Icoana Kovadong sau „Maica Bătăliilor”. În această Icoană, Maica lui Dumnezeu ţine în braţe Dumnezeiescul Prunc. Icoana a devenit cunoscută în anul 718, când, prin rugăciune, conducătorul creştin Pelaghie, întemeietor al Regatului Asturias al Spaniei, a fost ajutat în lupta dusă împotriva arabilor musulmani. În acelaşi timp, la celălalt capăt al lumii creştine, împăratul Leo Isaurul obţinea victoria asupra aceluiaşi adversar.

   În 1686, când a fost realizat un nou iconostas, la ordinul Mitropolitului Ilarion de Suzdal, pentru Catedrala Mijlocirii a Mânăstirii "Mijlocirii" din oraşul Suzdal, Icoanei Spaniole a Preasfintei Fecioare i-a fost adăugat, în pictură, un element neobişnuit - figura unui cerşetor care prinde un pantof de aur căzut de la Maica lui Dumnezeu. Naraţiunea plasată pe Icoană descrie această minune, care a avut loc într-unul dintre lăcaşurile Spaniei. 

   Conform descrierii, la acea vreme, un pantof de aur a căzut din venerata Icoană, în mâinile unui cerşetor care se ruga înaintea ei - în prezent, acest pantof fiind unul dintre numeroasele ornamente preţioase ale Icoanei. Un al doilea pantof a „scăpat" din Icoană, pentru a salva de la execuţie un cerşetor acuzat de furtul unor vase bisericeşti. Alegerea adăugirilor, necunoscute anterior în Icoana rusească pictată, a aparţinut probabil însuşi Mitropolitului Sfânt Ilarion de Suzdal. 

   Fundalul Icoanei este decorat cu un înveliş din argint, cu model geometric caracteristic Suzdalului secolelor al XVII-lea - al XVIII-lea. Argintul, de asemenea, îmbracă pantofii care cad din picioarele Doamnei noastre.

Icoana Spaniolă a Maicii Domnului
Icoana Spaniolă a Maicii Domnului

   Icoana a fost aşezată în stânga Uşilor Împărăteşti, fiind mult împodobită, cu coroane din argint, coliere lucrate din perle, o stea de argint şi alte pietre preţioase, chiar şi două perechi de cercei din argint. Pantofii de argint din Icoană au fost realizaţi de un meşter din Suzdal, în anul 1736.

   La începutul secolului al XXI-lea, Icoana Spaniolă a Maicii lui Dumnezeu, a Mânăstirii Pokrovsky - Sfântul Acoperământ - din Suzdal se afla expusă permanent într-un muzeu, în Casa Episcopilor, construită prin ordinul Mitropolitului Ilarion.

   Lucrătura rară, marea semnificaţie istorică, meritele artistice ale realizatorilor Icoanei, o fac să fie unul dintre cele mai valoroase monumente ale artei ruseşti ale secolului al XVII-lea. Aceasta este cinstită în mod aparte în data de 8 aprilie.
           
*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile