Sâmbãtã 18 martie 2023

Icoana Maximov, a Maicii Domnului

Icoana Maximov, a Maicii Domnului
Icoana Maximov, a Maicii Domnului

   Icoana Sfântului Maxim se află în Catedrala oraşului Vladimir. Sfântul Mitropolit Maxim (6 decembrie), grec la origine, a pictat Icoana în anul 1299, după cum i se poruncise într-o viziune pe când se odihnea în chilia sa. Când Sfântul Maxim a ajuns în Vladimir, din Kiev, Maica lui Dumnezeu i S-a arătat în vis şi i-a dăruit un Omofor*, spunându-i: „Slujitorul meu Maxim, e bine că ai venit să-mi vizitezi oraşul, turma cea înţelegătoare a oraşului meu".

   Când s-a trezit, a descoperit că ţinea în mâini Omoforul. Apariţia Maicii lui Dumnezeu a fost considerată un semn de binecuvântare a mutării Mitropolitului, din Kiev, la Vladimir.

   O descriere a acestei arătări stă înscrisă pe partea stângă a criptei sale. Maica lui Dumnezeu este înfăţişată în întregime, ţinând Dumnezeiescul Prunc, pe braţul stâng. Cu mâna dreaptă, Dânsa îi dăruieşte Omoforul, Sfântului Maxim care stă pe un stâlp. Contrastul între mărimea chipurilor, este menit să arate diferenţa între stările duhovniceşti. O altă variantă a Icoanei îl înfăţişează pe Sfântul Maxim stând îngenuncheat la picioarele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

   Mai târziu, s-a făurit o raclă de aur, iar Omoforul a fost aşezat în interior. Acest Omofor a fost păstrat în Catedrala Vladimir, ca relicvă sfântă, timp de 112 ani. Acesta a fost ascuns, de către paznicul Catedralei, Patrichie, în anul 1412, în timpul unei invazii a tătarilor - Patrichie fiind ucis, atunci când a refuzat să le arate unde stăteau ascunse comorile Catedralei. Racla nu a fost încă găsită.

   Această Icoană, care măsoară 1,5 metri pe 0,76 metri, a fost trecută în calendarele ruseşti, proslăvindu-se prin facerea multor minuni.

*  Veșmânt bisericesc sub forma unie fâşii de brocard, pe care sunt brodate de obicei cruci, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul slujirii în biserică, fiind simbol al autorității sale duhovniceşti și bisericești. La începuturi, Omoforul era confecționat din lână. El simbolizează oaia rătăcită pe care Bunul Păstor a aflat-o și a purtat-o pe umeri. Clerul și instituțiile bisericești aflate sub autoritatea episcopului sunt adesea numite, în limbaj bisericesc, ca aflându-se „sub omoforul” său. Astfel, Omoforul simbolizează rolul de păstor al arhiereului, Episcopul fiind icoană sau imagine al lui Iisus Hristos. 

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile