Sâmbãtã 10 septembrie 2022

Icoana Alexiotiţa (Feritoarea) din Patras, a Maicii Domnului

Icoana Alexiotissa a Maicii Domnului Patras Grecia
Icoana Alexiotissa 

 

   Sfânta Biserică a Maicii Domnului "Alexiotissa" ("Păzitoarea", "Apărătoarea", "Feritoarea") datează dinainte de 1713. Această biserică parohială deserveşte, de asemenea, un cimitir situat în partea superioară a oraşului Patras. Tradiţia spune că a fost un paraclis vechi al Mânăstirii Gerokomeio.
   Numele „Alexiotissa” provine din verbul vechi „alexo”, care îşi are originea în rădăcina „alex” ce înseamnă „a feri". Oamenii din această regiune îşi pun, astfel, speranţele în Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru a fi feriţi de toate relele şi necazurile ce ar putea veni. Biserica deţine o Icoană intitulată "Panagia Alexiotissa" care este veche, cu valoare artistică, ferecată în argint.

   Fostul Mitropolit al Patras-ului, Nicodim, a înfiinţat Sărbătoarea Panagiei Alexiotissa în anul 1994, fiind serbată anual la Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe 26 decembrie. El a compus, de asemenea, o Slujbă a Acatistului şi rugăciuni către Maica Domnului "Alexiotissa".

   În cadrul sfântului lăcaş mai există un al doilea Altar Sfânt închinat Sfinţilor Arhangheli, unde se află o Icoană oferită de Uniunea Măcelarilor în 1869. Din acest motiv, Biserica are ca hram şi Sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli, pe 8 noiembrie.

   De asemenea, în partea de nord-est a bisericii, există un paraclis închinat Sfântului Lazăr, cel înviat de Hristos, a patra zi, din morţi. Mitropolitul Nicodim a târnosit această capelă, pe 15 iunie 1991, cu hram la Sâmbăta lui Lazăr, precum şi la 17 octombrie (ziua în care sfintele moaşte ale Sfântului Lazăr au fost mutate din Cipru, la Constantinopol).

   În timpul Revoluţiei din 1821, turcii l-au ars de viu pe preotul paroh al acestei biserici, Papa Gheorghe, şi i-au răpit pe cei trei copii ai săi. Soţia sa, preoteasa, şi-a căutat copiii în întreg Imperiul Otoman. În cele din urmă, l-a găsit pe unul dintre fiii săi, Constantin. În 1972, compania Achaia din Patras a ridicat un monument în amintirea lui Papa Gheorghe, în incinta bisericii.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile