Joi 24 noiembrie 2022

O viaţă în slujba ţării: convorbiri cu Generalul Titus Gârbea

Lansare de carte:  "O viaţă în slujba ţării: convorbiri cu Generalul Titus Gârbea".

Joi, 24 noiembrie 2022, in Sala Media a Muzeului Taranului Roman, din Bucuresti, a avul loc lansarea volumului intitulat  "O viaţă în slujba ţării: convorbiri cu Generalul Titus Gârbea".

Volumul ii are ca autori pe:

 • Prof. Univ. Dr. Gheorghe F. Anghelescu, conducator de doctorate in cadrul Scolii Doctorale a Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii "Ovidius" din Constanta si Presedinte al Fundatiei Ecumenice "Pro Axe Mundi";
 • Prof. Univ. Dr. Octavian Roske, profesor in cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, in cadrul Universitatii din Bucuresti si secretar stiintific in cadrul Institutului National pentru Studiul Totalitarismului;
 • Dr. Ion Constantin, cercetator stiintific asociat, in cadrul Institutului National pentru Studiul Totalitarismului;

Au luat cuvântul:

 • Conf. Univ. Dr. Florin Abraham, Directorul I.N.S.T.
 • Conf. Univ. Dr. Constantin Buchet
 • preşedintele C.N.S.A.S., Dr. Vasile Buga şi Dr. Dan Claudiu Degeratu
 • Conf. Univ. Dr. Horia Gârbea, descendent al familiei Generalului Titus Gârbea, precum şi autorii cărţii.
Lansare de carte:  "O viaţă în slujba ţării: convorbiri cu Generalul Titus Gârbea".
Lansare de carte:  "O viaţă în slujba ţării: convorbiri cu Generalul Titus Gârbea".

Titus Garbea a fost un General al Armatei Romane care a indeplinit functii importante in diplomatia militara a Romaniei, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni cunoscători ai realităților strategice și militare ale Germaniei, avand un rol deosebit in procesul de separare a Romaniei de Axa. A avut de asemenea misiunea specială de a asigura paza tezaurului Băncii Naționale, care a fost ascuns o buna vreme, in mare parte, la Mănăstirea Tismana.

Afiş lansare de carte despre Generalul Titus Gârbea
Afişul evenimentului

Volumul are la baza o serie de interviuri cu Titus Garbea, realizate pe benzi magnetice, care se centreaza pe momentele dramatice ale istoriei Romaniei, mergand in timp pana la inceputurile secolului al XX-lea, odata cu starnirea Primului Razboi Mondial. Sintetizand, pe parcursul lucrarii descoperim informatii inedite despre:

 • Interventia armatei romane in Ungaria (1919);
 • Pierderea teritoriilor (1940);
 • Inceputul campaniei in Rasarit;
 • Batalia de la Stalingrad;
 • Actul de la 21 august 1944;
 • Campania alaturi de trupele sovietice pe frontul de Vest;
 • Salvarea tezaurului Bancii Nationale si multe altele.

Destainuirile nu se opresc aici, ci pe langa informatiile legate de strategiile politice si militare, reusitele obtinute si obstacolele intampinate in decursul catorva zeci de ani marcati de puternice conflicte care au avut efecte devastatoare la nivel mondial, Titus Garbea prezinta amanuntit si figurile unor conducatori militari romani si germani pe care i-a cunoscut indeaproape.

Marturiile Generalului Titus Garbea, pe care autorii acestei lucrari le-au inregistrat si transcris cu emotie, au fost consemnate in mare parte in propriul sau apartament din zona Avram Iancu, din Bucuresti, dar si in mai multe locuri incarcate cu semnificatii istorice, care au dat astfel nastere unor evocari inedite.

Lansare de carte despre Generalul Titus Gârbea în Sala Media a Muzeului Ţăranului Român
Lansare de carte despre Generalul Titus Gârbea în Sala Media a Muzeului Ţăranului Român

Lăcaşuri Ortodoxe este partener media al evenimentului. Lansarea volumului "O viaţă în slujba ţării: convorbiri cu Generalul Titus Gârbea" a putut fi vizionata in direct in paginile Platformei Lacasuri Ortodoxe si pe intreaga Retea Web a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor.

În momentul redactării articolului, cartea poate fi achiziţionată de aici: https://librariaeminescu.ro/istorie/o-viata-in-slujba-tarii-convorbiri-cu-generalul-titus-garbea-p-328143

Articol original:

o-viata-in-slujba-tarii-convorbiri-cu-generalul-titus-garbea
O viaţă în slujba ţării: convorbiri
cu Generalul Titus Gârbea

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Fundaţia Ecumenică "Pro Axe Mundi" din Bucureşti organizează lansarea volumului "O viaţă în slujba ţării: convorbiri cu Generalul Titus  Gârbea", joi, 24 noiembrie 2022, începând cu orele 17:00, la Sala Media, Şoseaua Kiselef, nr 3, sector 1, Bucureşti.

   Vor lua cuvântul cercetătorii ştiinţifici: Conf. Univ. Dr. Florin Abraham, Directorul I.N.S.T., Conf. Univ. Dr. Constantin Buchet, preşedintele C.N.S.A.S., Dr. Vasile Buga şi Dr. Dan Claudiu Degeratu, Conf. Univ. Dr. Horia Gârbea, descendent al familiei Generalului Titus Gârbea, precum şi autorii cărţii: Conf. Univ. Dr. Octavian Roske, Dr. Ion Constantin şi Prof. Univ. Dr. Gheorghe  F. Anghelescu.

Evenimentul - transmis în direct, pe platforma www.lacasuriortodoxe.org şi reţeaua web  www.sf-esc.ro - îşi propune evocarea personalităţii Generalului Titus Gârbea, un model al demnităţii şi devotamentului pentru cauza poporului român.

Partener media: Lăcaşuri Ortodoxe

Info text: Prof. Univ. Dr. Gheorghe  F. Anghelescu

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Stareț Iov (Ion Archiudan)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile