Sâmbãtã 15 octombrie 2022

Regina Maria a României - 100 de ani de la încoronare

Afiş LO Regina Maria - 100 ani de la incoronare
Afiş: Regina Maria - 100 ani de la incoronare

   Duminică, 16 octombrie 2022, începând cu orele 17:00, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Parohia „Miron Patriarhul”, Protoieria 1, Arhiepiscopia Bucureștilor, Str. Iani Buzoiani nr. 2, Sector 1, București, se va desfășura un moment omagial, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria a României.

   Vor conferenția, cu acest prilej: Prof.univ.dr. Radu-Ștefan Vergatti și Dr. Ion Constantin, evocând personalitatea Reginei Maria a României, ctitora acestei biserici, precum și personalitatea marelui patriot român din Basarabia – Vasile Stroescu, cărturar, filantrop și om politic exemplar, primul președinte al Parlamentului României Mari, ambii făuritori ai Marii Uniri.

   Personalitate providențială pentru istoria națională, cu un profil inegalabil atât în familia regală a României, cât și între fondatorii României Mari, regina Maria s-a dedicat trup și suflet integrării în națiunea care o adoptase. 

   Pentru demnitatea națională a românilor și dreptul lor de a trăi într-un stat unic și liber, a luptat pe frontul diplomației, ca un soldat, până la realizarea și recunoașterea mondială a Marii Uniri. În calitate de regină și-a iubit poporul și valorile românești, cu sufletul unui artist, și și-a ocrotit țara, ca o mamă. După o viață în care a servit patria cu devotament total, a rămas pentru totdeauna un simbol al patriotismului.

   Regina Maria a admirat tradițiile românești, viața oamenilor de la țară și portul popular, făcându-le cunoscute în lume prin povestirile sale. Atât ca prințesă, cât și ca regină, Maria a purtat cu mândrie și eleganță costumele populare românești, alegând să îmbrace, chiar și la serate, cămăși brodate cu motive tradiționale, văluri înflorate și fote.

   Onorând dragostea Reginei Maria pentru costumul popular, evenimentul va cuprinde și o expoziție în cadrul căreia vor fi prezentate replici finalizate, sau în curs de execuţie, ale cămășii ”Steaua Reginei Maria”.

   Cămașa ”Steaua Reginei Maria” este cunoscută doar din două serii de fotografii ale Reginei Maria. Numele provine de la motivul cusut pe această cămașă, ce reunește patru ”stele în opt colțuri”, dispuse simetric în cadranele formate de crucea dominantă fleuronată. Fleuroanele în formă de ”fleur-de-lys” (crin), simbol heraldic al regalității, incorporat pe coroana comandată special pentru ceremonia religioasă de încoronare, precum și ”steaua cu opt colțuri” se numără printre simbolurile dragi inimii Reginei Maria. Vechi motiv popular românesc, denumit popular colul morii, ”steaua în opt colțuri” apare des și pe fotele muscelene purtate de Regina Maria și expuse recent la Muzeul Militar din București.

   Întrucât fotografiile din care este cunoscută cămașa sunt alb-negru specifice epocii, modelul repetat în toate registrele cămășii lasă câmp liber interpretării cromatice. Drept urmare, dintre cămășile ce vor fi prezente în expoziție, cele finalizate de către Elena Crăcană, Crina Delia Lungu, Teodora Popescu, Dorina Baltă au fost concepute ca replici fidele, inspirate sau îmbogățite. Replicile aflate în plin proces de execuție și apartinând Elenei Stoian și Straticăi Leonte sunt expuse pentru a explica participanților la eveniment modul în care sunt cusute cămășile tradiționale. Toate aceste cămăși-replici au fost reperate pe grupul ”Ia râurată românește” catalizat de Dna Angela Ludoșanu, iconar, fără de care expoziția nu ar fi putut avea loc.

   Acestor cămăși li se va alătura un regal format din trei costume purtate de doamne din anturajul Reginei Maria, care fac parte din renumita colecție a Prof. univ. Dr. Adina Nanu, istoric de artă. Costumele vor fi expuse prin amabilitatea Dnei Prof. univ. Dr. Rucsandra Unda Popp, fiica regretatei Adina Nanu.

Afis - Vasile Stroescu - LO
Afis: Vasile Stroescu

 

   Întrucât se va desfășura într-un spațiu liturgic, evenimentul va debuta cu slujirea unui Parastas pentru pomenirea celor două personalități evocate în cadrul conferinței: Regina Maria, ctitora bisericii și Vasile Stroescu, înmormântat în cimitirul Sfânta Vineri aflat în imediata vecinătate. În cadrul acestui Parastas, culorile tricolorului vor împodobi coliva, ștergarele țesute tradițional și dulciurile oferite participanților.

   Organizatorii acestui eveniment cultural-științific la ceas centenar, Pr. Paroh Traian-Ioan Diaconu și Prof.univ.dr. Gheorghe F. Anghelescu, vă invită și vă așteaptă să fiți prezenți pentru a aduce un pios omagiu acestor personalități marcante ale neamului nostru, pentru a le cunoaște mai în amănunt viața și contribuția pe care și-au adus-o cu timp și fără timp la prestigiul României Mari, și pentru a admira armonia portului popular românesc. Asociaţia Lăcaşuri Ortodoxe este partener media oficial al evenimentului.

INFO TEXT: Lect. Univ. Dr. Ionuţ Chircalan

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Transmisiuni în direct

Vă anunţăm noutăţile